Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пазарите

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пазарите
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пазарите на финансови инструменти

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за пазарите на финансови принадлежности /ЗПФИ/.

Отстраняват се установени непълноти в правната уредба на института на обвързания сътрудник в случаите, когато обвързаният сътрудник е юридическо лице, вкарват се условия към лицата с квалифицирано присъединяване в обвързания сътрудник, както и следващо утвърждение на членовете на неговия директорски орган.

Въвеждат се разпореждания, прецизиращи ЗПФИ в сходство с Директива 2014/65/ЕС за регламентиране на предлагането на структурирани депозити от страна на капиталовите медиатори и банките, както и се вкарват съответни надзорни и мониторингови пълномощия на Комисията за финансов контрол и Българската национална банка.

С оглед значимостта на активността на централните депозитари на скъпи бумаги и за гарантиране на отбраната на финансовите пазари и основаване на убеденост в пазарните участници, че покупко-продажбите с финансови принадлежности се правят съответно и навременно, даже в обстановки на изключително натоварване, със законопроекта се вкарват ограничения, посредством които се цели да бъде обезпечена непрекъснатост на активността на централните депозитари на скъпи бумаги в сходство с условията на Регламент (ЕС) щ 909/2014. Предвидени са и съответни административно-наказателни разпореждания и други ограничения, използвани при посочените в член 63 от Регламента условия, във връзка с лица, виновни за нарушавания на неговите разпореждания.

С измененията се променя и Законът за кредитните институции, посредством които да се посочат ясно пълномощията на Българска народна банка по реализирането на контрол в избраните от Регламент щ 909/2014 случаи.

Променя се и Законът за общественото предложение на скъпи бумаги. Към сегашния миг статутът, активността и корпоративната организация на "Централен депозитар " АД са уредени в този закон, като частноправен индивид с държавно присъединяване в капитала в лицето на Министерството на финансите.

Измененията целят да уредят нормативното обособяване на функционалността по водене на централен указател на безналичните скъпи бумаги от активността на централен депозитар на скъпи бумаги, осъществявани от "Централен депозитар " АД. На "Централен депозитар " АД не се вменяват нови функционалности, а се обособяват съществуващите с оглед обезпечаване на свободата на емитентите да впишат книжата си в различен централен депозитар за задачите на сетълмента.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР