Парламентът прие на първо четене промени в спорния закон за

...
Парламентът прие на първо четене промени в спорния закон за
Коментари Харесай

Спорният закон за горивата мина на първо четене след пълна промяна

Парламентът одобри на първо четене промени в противоречивия закон за горивата, който провокира брожения и митинги в петролния и в други сектори.
„ За “ измененията гласоподаваха 131 народни представители, „ срещу “ – 3 „ „ въздържали се “ – 13, с което измененията бяха признати.
Промените бяха импортирани в края на предходната година от министъра на стопанската система Емил Караниколов. В опит да тушира напрежението измежду дребните търговци на горива, земеделските производители, строителните и минните компании, Караниколов предлага значително облекчение на утвърдените режими за търговия, запазване и транспортиране на горива.
Именно поради повишените условия за капитал и банкови гаранции, дребните търговци на горива оповестиха закона за лобистки в услуга на огромните играчи.
Този път недоволни от измененията на Караниколов са едрите петролни компании. От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) са обезпокоени, че новорегистрираните бензиностанции и компании за търговия на едро са изключени от условието за банкови гаранции.
Това основава условия посредством сдружения фантоми да продължи да се краде Данък добавена стойност и данък от горива , обявиха от БПГА на съвещание на парламентарната комисия за битка със сивата стопанска система във вторник. Затова от асоциацията ще упорстват за смяна в текстовете преди второто им четене.
Формално законът за горивата е в действие от януари 2019 година, само че поради изчезнала разпоредба за използването му той не работи. Наредбата бе бавена съзнателно, с цел да може в това време да се изчистят противоречивите текстове. Тя бе призната в края на юли 2019 година " под изискване " - трябваше да влезе в действие от 26 октомври, само че след това срокът бе отсрочен за 26 януари 2020 година Сегашните законови промени ще наложат пренаписване на наредбата, а това ще отсрочи влизането в действие на закона с най-малко още три месеца.
Законът претърпя цялостна смяна
Реално под напън на другите лобита законът за горивата претърпя цялостна смяна.
Изискването към търговците на едро да имат най-малко 1 млн. лева личен капитал отпада . Вместо това размерът на минималния капитал ще зависи от размера на бизнеса. За годишни чисти доходи до 5 млн. лева търговците на едро би трябвало да имат дълготрайни активи, импортиран уставен капитал или поръчителство в размер на 200 хиляди лева За доходи до 20 млн. лева капиталът или обезпечението би трябвало да е 500 хиляди лева, а за доходи над 20 млн. лева - 1 млн. лева
За бензиностанциите към този момент няма прецизно условие да бъдат само трайно прикрепени към неподвижен парцел и се връща още веднъж опцията и да бъдат " преместваеми ", т.е. зареждане от цистерни.
Занижени са техническите условия и към компаниите, които се занимават с пълнене и търговия с бутилки с полутечен газ, които предвещаваха всеобщи банкрути. Изискването тези компании да имат най-малко 10 000 бутилки е сменено с 1000 бутилки. Отпадат и условията за минимална кубатура на складовете, в които ги съхраняват.
Най-засегнатите сектори
Промените засягат и редица сектори, които се оказаха мощно наранени от закона за горивата - минни компании, земеделци, строителни компании, превозвачи. На всички тях няма да се постанова да се записват по този закон поради количествата гориво, което съхраняват и транспортират.
Строителните компании, които са в професионалния указател на Камарата на строителите, ще може да зареждат с горива както личната, по този начин и наетата тежка пътна техника и транспортните средства на подизпълнителите си.
Земеделските стопани пък ще зареждат комбайните с гориво на полето от цистерни с съдържимост до 50 куб. м, обезпечени от лицензирани данъчни хранилища.
Минните компании също ще зареждат тежката минна техника на място в рудника, без да се изисква да изградят бензиностанции, които да дават отговор на условията на Закона за устройство на територията.
Обсъждания
Отношение по готвените промени взе водачът на НФСБ Валери Симеонов. Той уточни, че измененията в закона подсигуряват наличието на малък и междинен бизнес в сектора.
" Вземам отношение по този закон, тъй като бяха маркирани някои грешки и бих споделил съзнателно манипулиране. Против какво са сътрудниците?
Против монопола на огромните компании, насърчаването им с първичния вид на закона или са срещу наличието на малък, междинен бизнес в този отрасъл, което е обезпечено от в този момент импортираните промени в Закона.
Някакво шизофренно държание, от което не излиза наяве кое подкрепяте. Или значимото е от тази естрада да се насочат упреци и да се търси мотивация за неподкрепяне “, добави още Симеонов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР