Парламентът прие изцяло нов Закон за храните, предаде „Фокус“. Законът

...
Парламентът прие изцяло нов Закон за храните, предаде „Фокус“. Законът
Коментари Харесай

Парламентът прие изцяло нов Закон за храните

Парламентът одобри напълно нов Закон за храните, съобщи „ Фокус “. Законът урежда условията към сигурността на храните, към бизнес операторите и лицата, работещи в обекти за произвеждане, преправка и или дистрибуция на храни, условия за пакетиране, етикетиране, показване на храни, както и за обектите за производтво и търговия на едро и на дребно с материали и предмети, предопределени за контакт с храни.

Законът урежда още условията за натуралните минерални, изворните и трапезните води.

Разпоредбите касаят още и етикетирането на храни. Обозначението „ Добит в България “ или „ Продукт от Бълагрия “ се слага върху първоначални артикули, които са добити на територията на България. Обозначението „ Продукт от България " се слага върху храни, когато главната съставна част, употребена за тяхното произвеждане, е добита на територията на България и всички стадии на индустриалния развой се реализират на територията на страната.

Текстовете плануват още информацията за храните, предлагани на територията на България, в това число и на етикета, да се дава на български език.

Част от закона касае и рекламата на храни. Текстовете гласят, че деца не могат да вземат участие в реклами на ГМО и храни, които не дават отговор на условията за здравословно хранене.

Съгласно текстовете при пораждане на хранително заболяване, бизнес операторите оказват нужното подпомагане на съответната районна здравна ревизия и регионална дирекция по безопаснос тна храните за ограничение и очистване на болестта.
Законът планува работещите в обект за производтво, преправка или дистрибуция на храни, да предстои на предварителни периодически медицински прегледи.

Законопроектът има за цел да подсигурява висока степен на отбрана на здравето и ползите на потребителите във връзка с храните, както и да обезпечи използването на правото на Европейски Съюз и националните ограничения в региона на храните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР