Парламентът прие декларация, с която подкрепя Северна Македония и Албания

...
Парламентът прие декларация, с която подкрепя Северна Македония и Албания
Коментари Харесай

Парламентът ни подкрепя Северна Македония и Албания за членство в ЕС

Парламентът одобри декларация, с която поддържа Северна Македония и Албания за започване на договаряния за присъединение към Евросъюза. В документа се слагат и редица условия към двете страни. Депутатите утвърдиха и позицията на кабинета по тематиката, оповестява Българска национална телевизия.

Двучасов вербален спор и проява на парламентарна реторика предшестваха утвърждението на декларацията със доста болшинство.

Според ГЕРБ, позицията на кабинета е добре аргументирана и написана със самочувствие.

Джема Грозданова, ГЕРБ: Ние демонстрираме и национално достолепие, което уважаеми Обединени патриоти, считаме,че е вашата цел.
Опозицията също поддържа декларацията.

Кристиан Вигенин - Българска социалистическа партия: Емоциите и романтиката постоянно са съпътствали полемиките към Македония, постоянно обаче когато сме се поддавали на романтиката и страстите сме бъркали и сме стигали до произшествия.
Йордан Цонев, Движение за права и свободи: Няма по какъв начин в района да има непоклатимост, да има мир, да има съдействие и разцвет, без присъединението на страните от Западните Балкани- включително и на най-голямата, най-мощна във военно и икономическо отношение страна на Балканите, Република Турция.
Най-критичен от ляво беше Валери Жаблянов. Той изиска отговорност от външния министър Екатерина Захариева.

Валери Жаблянов, Българска социалистическа партия: Днес тази декларация трябваше да бъде предшествана от нейната оставка, тъй като тази декларация е самопризнание за целия великански неуспех на по този начин наречения контракт за другарство.
Тома Биков - ГЕРБ: В момента има геополитически прозорец, от който ние можем да се възползваме и да разрушим границата сред България и Македония.
Валери Жаблянов: Ама апелирам ви се, доста е ефектно, само че през геополитическия прозорец единственото, което можете да извършите е да скочите и да си счупите главата.
Юлиан Ангелов, Обединени патриоти: Вие ли ще ми кажете, че договорът нямал резултат? За 2 години обществото там и мисленето на хората в огромна част има коренна смяна към България.
В декларацията се декларира, че поддръжката за европейската интеграция на Северна Македония няма да бъде за сметка на изкривяване на историята. Също по този начин се приканва да се спрат всевъзможни форми на езика на омразата, както и за съблюдаване на Договора за другарство и добросъседство.

Депутатите включиха и текст на НФСБ.

Валери Симеонов - Обединени патриоти: Да задължава македонската страна да спомага за възобновяване на българските военни гробища и монументи. Костите на моя дядо е незнайно къде са.
Сред изискванията към Албания е гарантиране на правото на нашето малцинство в страната да учи безпроблемно българския език като майчин.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР