Парламентът попълни състава на Антикорупционния орган с един заместник-председател и

...
Парламентът попълни състава на Антикорупционния орган с един заместник-председател и
Коментари Харесай

НС попълни състава на Антикорупционния орган с един заместник-председател и трима членове

Парламентът попълни състава на Антикорупционния орган с един заместник-председател и трима членове. Депутатите избраха Антон Славчев за заместник-председател на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество и Антоанета Георгиева–Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева за членове на Антикорупционния орган.
Биографичната информация на претендентите е предоставена от организация " Фокус ".

Антон Славчев има магистърска степен по право от Юридическия факултет на Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий ". Завършил е Висшето военно учебно заведение „ Тодор Каблешков ", компетентност „ Технология и организация на железопътния превоз " и има добита квалификационна степен „ Бакалавър ". Владее британски и съветски езици. Славчев построява професионалната си кариера в структурите на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, където има общо 22 години стаж. В интервала на професионалното си развиване е минал през обучителни курсове, които са съдействали за повишение на квалификацията и разширение на познанията във връзка с управническата активност. Като чиновник на Министерство на вътрешните работи Славчев заема длъжности, изискващи вземането на виновни и своевременни решения, както за предотвратяването на тежки закононарушения, по този начин и за разкриването на такива. Носител е на редица награди, като множеството от тях са получени във връзка разкриването на тежки престъпни закононарушения, свързани с посягане против здравето и живота на общество известни жители и други тежки закононарушения, свързани с активността на проведени незаконни групи. Антон Славчев има отлични оценки от Прокуратурата на Република България за работата си. Бил е експертен и управителен чиновник в Държавната организация „ Национална сигурност ". Като шеф на дирекция в ДАНС през 2017 година Славчев управлява седем сполучливи реализации, в това число такива, свързани с битката с корупцията. След влизането в действие на новия Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество на 23 януари 2018 година, ръководената от Антон Славчев дирекция, чиято съществена функционалност е противопоставяне на корупцията, се вля в новосъздадената комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Антоанета Цонкова е приключила право в Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ". Завършила е Педагогически институт „ Дичо Петров " - гр. Смолян, компетентност „ История и география " и има добита квалификационна степен „ Бакалавър ". Владее съветски и френски езици. Цонкова стартира професионалната си кариера през 1998 година като стажант-съдия в Софийски градски съд. От месец юни 1999 година до месец юли 2006 година е юрист към Софийска адвокатска гилдия, като се занимава главно с гражданско и комерсиално право. Продължава професионалното с развиване в Комисията за определяне на имущество, добито от незаконна активност /КУИППД/, където стартира работа като инспектор-юрист в Териториална дирекция „ София-град ". За професионалните и персонални качества на госпожа Цонкова приказва нейното длъжностно израстване в Комисията -директор на Търговско дружество „ София-област " от месец юни 2007 година до месец юли 2010 година, заместник-председател на Комисията от юли 2010 година, като в интервала месец март 2012 година до 28 февруари 2013 година тя извършва длъжността ръководител на КУИППД. От март 2013 година досега тя е член на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество /КОНПИ/, преименувана от 23 януари 2018 година в Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. С цялостната си активност Антоанета Цонкова има принос за постигнатите високи резултати на КОНПИ и за повишение на нейния престиж. Общият юридически стаж на Антоанета Цонкова е повече от 18 години.

Пламен Йоцов е приключил висше обучение във Висшето военно учебно заведение за артилерия и противовъздушна защита (ВВМАПВО) „ Панайот Волов " - гр. Шумен, и има магистърска стенен по специалността „ Изчислителна техника " с подготовка „ инженер по изчислителна техника ". Владее съветски и британски езици. Йоцов построява професионалната си кариера в структурите на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, където има общо 20 години стаж. През 1994 година стартира работа като шпионин в Националната; работа „ Сигурност " - Министерство на вътрешните работи, а по-късно работи поредно като контрольор в същата работа, старши и основен контрольор в Дирекция Национална работа за битка с проведената престъпност - Министерство на вътрешните работи. Продължава кариерното си развиване като шпионин към отдел „ Наркотици " при Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност ", след това към Дирекция " Противодействие на проведената и тежка престъпност " към Главна дирекция " Криминална полиция ", където е назначен на служба шеф отдел, а по-късно и на други управителни позиции. От месец октомври 2013 година до месец май 2014 година е шеф отдел в Държавната организация „ Национална сигурност ", където работи по направление битка с проведената престъпност.
Пламен Йоцов е награждаван неведнъж с благодарности и парични награди, както и с огнестрелно оръжие. През 2011 година Пламен Йоцов е получил премия на името на италианския магистрат Джовани Фалконе за действителен принос в ограничение разпространяването и използването на опиати, корупцията и изразена поддръжка на дела в интерес на обществото, за образуване на хуманни модели на държание у подрастващото потомство. За проявена разпоредителност, висок професионализъм при откриване и секване на незаконна (дейност, обвързвана с производството и разпространяването на наркотични субстанции, през 2009 година е почетен с групова премия " Полицай на годилата " от Фондация " Доверие и Закрила ". През 2010 година за постигнати- високи професионални резултати в битката с проведената престъпност е получил още веднъж премията " Полицай на годината ". Пламен Йоцов е минал профилиран интернационално образование в Испания за битка с проведената престъпност, проведен от " Национална полиция " и " Гвардия Цивил " и 10 дневен курс в Съединени американски щати за битка с опиатите, проведен от американската организация за битка с наркотрафика DEA.

Силвия Къдрева има магистърска степен по специалността „ Библиотечно-информационни науки " от Софийския университет „ Св. Климент Охридски ", Философски факултет. Владее документално и говоримо британски език. След дипломирането, професионалната й кариера стартира в Министерството на околната среда и водите където е взела участие в построяването на Информационния център при Министерство на околната среда и водите и е била началник на центъра. През 1999 година Къдрева стартира работа в Сметната палата. От 2006 година, след приемането на промените и допълненията в Закона за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, е привлечена като специалист в новосъздадения Публичен указател за обявление на имуществото и приходите на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности към ръководителя на Сметната палата. От 2014г. е Директор на Публичния указател, а след приемането на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество Регистърът минава в Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, като тя продължава да управлява активността му. Къдрева управлява екип от специалисти, които основават и ползват системата на обявление на имуществото и приходите на лицата, заемащи висши обществени длъжности. Опитът ѝ по системата на обявление и механизма на инспекция на имуществените заявления, както и по други тематики в Областта на прозрачността, предварителната защита, противодействието на корупцията и предотвратяването и разкриването на спора на ползи, е намерил израз в редица авторски разработки. Къдрева има и редица интернационалните изявления, измежду които би трябвало да се посочат издадените през 2011 година и 2017 година от Анти-корупционната мрежа за Източна Европа и Централна Азия при Организацията за икономическо съдействие и развитие; Публикации " Asset Declaration for Public Officials - A Tool to Prevent Corruption " и " Assessing the Implementation and Effectiveness of Systems for Disclosing Interests and Assets of Public Officials ". Къдрева има многочислени лекторски участия в интернационалните конференции, работни срещи и семинари, проведени от Европейската комисия, Световната банка, Организацията за икономическо съдействие и развиване, Регионалната Анти-корупционна Инициатива. Силвия Къдрева е член - представител на Публичния указател в антикорупционната мрежа Integrity Expert Network, основана през 2010 година в Тирана, Албания, като самостоятелна неофициална европейска мрежа, осигуряваща платформа за по-засилено районно междуведомствено съдействие и периодически продан на опит и положителни практики сред институциите, виновни по използването на законодателството по отношение на имуществените заявления на лицата, заемащи висши обществени длъжности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР