Парламентът отмени на първо четене машинното гласуване за предстоящите местни

...
Парламентът отмени на първо четене машинното гласуване за предстоящите местни
Коментари Харесай

Машинното гласуване падна на първо четене

Парламентът анулира на първо четене машинното гласоподаване за идните локални избори, планувани от президента на 27 октомври. 122 народни представители от ГЕРБ, Оперативна програма и ВОЛЯ поддържаха смяната, а 96 от опозицията - Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, се възпротивиха. Един национален фаворит се въздържа.

" Стоим с Оперативна програма и ВОЛЯ зад това предложение, тъй като държим да се произведат избори с законен резултат ", съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на дебатите. Тя още един път повтори опасенията на ръководещите, които се опират на отчета на ЦИК и Венецианската комисия. Сред тях - оскъпяването на всеки глас от 77 стотинки за хартиена бюлетина на 59 лева - за машинен избор.

" Ако ценим демократичното право на всеки българин да упражни правото си на глас, би трябвало да преосмислим машинното гласоподаване. Ще помоля бранителите му да не внушават у обществото подправеното чувство, че това е отбрана против купения избор ", прикани депутатката от ГЕРБ.

" Държава, която си играе на " иди ми - дойди ми ", не е привлекателна и съвременна ", установи Филип Попов от Българска социалистическа партия. " Плаши ли се ГЕРБ от неподкупните машини, които няма да си пишат съчинения по картинка на изборните протоколи? Очевидно ДА! ", заключи социалистът. Управляващите протегнали ръка на полезности като свободата и равенството, упрекна той. И ги разкритикува, че бързат с измененията в Изборния кодекс, с цел да заминат умерено на море. Соцдепутатът Явор Божанков пък заключи, че депутатите в по-голямата част от пленарната зала били от самото начало " офлайн ".

От Движение за права и свободи също изрично се опълчиха на ръководещите, а Йордан Цонев даде образец със отбраната на информацията от фишовете на Тотализатора. Движение за права и свободи е създателят на предлагането за машинното гласоподаване при последните промени на Изборния кодекс, съобщи зам.-председателят на групата. Той повтори, че придвижването държи, както на машинно гласоподаване, по този начин и на машинно броене. Цонев означи, че от начлото на демокрацията " най-слабото звено в изборния развой са СИК ". Като се вкара машинното гласоподаване и броене, няма да броят гласове членовете на СИК и няма да има невалидни бюлетини, уверен е той. " Нашата констатация е, че беше съзнателно компрометирано машинното гласоподаване, изрично ", заключи Цонев.

Валери Симеонов пък се оплака от машините с образец в противоположната посока. " Идвам от коридора и си пуснах едно кафе за 40 ст., пуснах един лев и машината не ми върна монети, същото може да стане и с другите машини ", предизвести той покровителите им.

Той предвижда неуспех на изборите, в случай че машините останат. Лидерът на НФСБ напомни, че приемането на машинното гласоподаване било плод на договорка сред Република България и ГЕРБ, а тогава от Българска социалистическа партия са били срещу. Сега пък " непоследователността на сътрудниците ни от ГЕРБ наля вода в мелницата на Българска социалистическа партия ", установи депутатът от Оперативна програма. " Никой не може да ме убеди, че не може да бъде манипулирана машината ", съобщи Симеонов. " Изборите не се манипулират, те се печелят преди още гласоподавателят да е влезнал в секцията - с 20, 50 лева, с заричане за работа. Там става операцията ", заключи той.

Колегата му Емил Димитров - Ревизоро добави, че през днешния ден депутатите нямаше да прекъсват съвещанието, с цел да изслушват двама министри поради хакерските офанзиви на Национална агенция за приходите.

" При появяването на проблеми с електронната винетка, тя не беше анулирана, а усъвършенствана ", репликира Крум Зарков. " При проявата на проблеми с машинното гласоподаване, желаете да го отмените. Едно е обаче да взимате на хората парите, а друго е да им отчитате гласа ", укори той болшинството.

По предложение на ръководителя на правната комисия Анна Александрова депутатите редуцираха периода за оферти сред първо и второ четене на 3 дни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР