Парламентът отмени на първо четене машинното гласуване на местни и

...
Парламентът отмени на първо четене машинното гласуване на местни и
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите отмениха машинното гласуване на местни и парламентарни избори

Парламентът анулира на първо четене машинното гласоподаване на локални и парламентарни избори.
  Първото четене на анулацията на машинното гласоподаване се провали - Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не се записаха
Решението беше взето със 122 гласа " за " на депутати от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ". " Против " гласоподаваха 92-ма депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и четирима от " Обединени патриоти ". Един народен представител се въздържа. 

Депутатите гласоподаваха предлагането на изключително съвещание. Гласуването на първо четене на предлагането трябваше да стане предишния петък, само че то се провали, тъй като Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не се записаха. 

Вносителите на законопроекта предложиха смяната с претекста, че машинното гласоподаване е скъпо - до 59 лв. на глас. Освен това по думите им отчитането на резултатите е комплицирано. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова разяснява, че на локалните избори ще има 265 видя бюлетини за кмет на община и толкоз за общински съветници, както и още 3187 бюлетини за кметове на кметства. Така по думите ѝ, в случай че има машинно гласоподаване, протоколът ще е над 10 метра и се чака да има проблеми при отразяването на преференциите за общински съветници. 

В поддръжка на машинното гласоподаване се оповестиха от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Социалистите подчертаха, че при машинното гласоподаване няма недействителни бюлетини и се подсигурява честността на вота, а желанието на ГЕРБ да го анулира преди изборите е знак, че желаят да манипулират вота. 

От Движение за права и свободи пък настояха страната да купи машините за машинно гласоподаване и за машинно броене на бюлетините, с цел да няма неточности в протоколите. От партията подчертаха, че са склонни да не бъде увеличаван броя на секциите, в които има машинно гласоподаване, на 6000, както е записано в закона, само че не са съгласни на цялостната му анулация. 

По предложение на ръководителя на правната комисия Анна Александрова срокът за оферти на промени по законопроекта сред двете четения беше съкратен на 3 дни, което провокира бурна реакция измежду опозицията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР