Парламентът одобри на първо четене Законопроекта за ратифициране на Всеобхватното

...
Парламентът одобри на първо четене Законопроекта за ратифициране на Всеобхватното
Коментари Харесай

Парламентът одобри на първо четене ратификацията на СЕТА

Парламентът утвърди на първо четене Законопроекта за одобрение на Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Канада и Европейския съюз и неговите страни членки, по-известно като СЕТА. " За " гласоподаваха 110 народни представители, 98 бяха " срещу " и 7 се въздържаха.

В поддръжка на съглашението гласоподаваха от ГЕРБ и Движение за права и свободи, от " Българска социалистическа партия за България ", " Обединени патриоти " и " Атака " бяха " срещу " ратификацията, а от " Воля " гласоподаваха " въздържал се ". Сред причините против съглашението бяха заплахата от нахлуване на пазара на ГМО артикули, добива на шистов газ посредством фракинг и възможното ограничение на националния суверенитет.

Вчера при дебатите от левицата се опълчиха на гласуването на ратификацията на СЕТА на две четения в едно съвещание, по тази причина през днешния ден не се стигна до тази процедура. За да влезе в действие съглашението, е належащо законопроектът за ратификацията му да бъде гласуван и на второ четене.

Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение сред Канада и Европейския съюз планува цялостно унищожаване на митата за 99 на 100 от тарифните номера до 7 години, опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за генезис, посредством които се улеснява износът в Канада. В по-голямата си част съглашението към този момент се ползва краткотрайно от 21 септември 2017 година, с изключение на наредбите, свързани със отбрана на вложенията, уреждането на разногласия сред вложител и страна, и разпореждания във връзка с отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, заетостта и опазването на околната среда, които попадат под национална подготвеност на страните - членки на Европейски Съюз.

Разпоредбите, оставащи отвън краткотрайното използване на СЕТА, ще влязат в действие след утвърждението му от Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР