Парламентът одобри ексхумацията миналата седмицаОдобрената от испанския парламент ексхумация на

...
Парламентът одобри ексхумацията миналата седмицаОдобрената от испанския парламент ексхумация на
Коментари Харесай

Разкол в Испания заради Франсиско Франко

Парламентът утвърди ексхумацията предходната седмица


Одобрената от испанския парламент ексхумация на фашисткия деспот Франсиско Франко (1892-1975 г.) докара до ерес в обществото в кралството, разяснява Ройтерс. Още преди вота предходната седмица няколко от наследниците на Франко разгласиха мнение, в което показаха своята безапелационна и непоколебима опозиция на самодейността на социалистическото държавно управление на премиера Педро Санчес, който пое властта през юни. Потомците на починалия водач на страната след Гражданската война показаха вяра, че Бенедиктинският медал, който дава отговор за Долината на падналите (виж инфографиката вдясно) ще предотврати държавното “отмъщение ”. “Това е трик за привличане на гласове към левицата ”, сподели Франсиско Франко Мартинес Бордиу, внук на диктатора.

Но Народното събрание поддържа решението на кабинета с гласовете на ръководещите социалисти, лявата “Подемос ” и по-малки баски и каталунски партии. Основната съпротива в лицето на дясната Народна партия, както и центристката групировка “Граждани ” гласоподаваха “въздържал се ”, като упрекнаха Санчес, че “отваря остарели рани ”.

Долината на падналите край Мадрид бе разказана от върховен представител на “Подемос ” като “последният паметник на фашистка тирания в Европа ”.

Всеки ден на гроба на Франко се сервират свежи цветя, макар че мемориалът се счита за засегнатост за милионите потърпевши от режима. В Германия почитта към Хитлер и нацистите е закононарушение, само че в Испания има национална фондация, която се грижи за паметта на Франко.

“Време беше ”, разяснява Николас Санчес-Алборнос (92 г.), който е един от строителите на мавзолея, откакто е наказан на 6 година затвор по политически аргументи през 40-те година на предишния век и е бил заставен да взе участие в градежа.

Решението за ексхумацията идва след дълготраен спор, като преместването на тленните остатъци на Франко се чака по-късно тази година. Очаква се това да стане скрито, с цел да бъдат избегнати митинги.

 POLITICS: Spain’s Franco to be exhumed
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР