Парламентът одобри без дебати правила за избора на нов състав

...
Парламентът одобри без дебати правила за избора на нов състав
Коментари Харесай

Парламенът прие нови правила за избор на състав на ЦИК

Парламентът утвърди без диспути правила за избора на нов състав на ЦИК, които през вчерашния ден бяха признати в правната комисия в отсъствието на депутатите от Българска социалистическа партия.
Според измененията оферти за членове на ЦИК могат да се вършат от неправителствени организации, посредством народни представители, както и парламентарни групи.
Предложения за членове на ЦИК ще могат да вършат и партиите и обединенията, които имат определени евродепутати, само че на парламентарни избори не са минали границата от 4% и не са показани в Народното събрание.
След номинациите претендентите ще бъдат изслушвани в комисията по правни въпроси в намерено съвещание, предавано в действително време. Заседанията ще се предават директно на интернет страницата на законодателния орган.
Изборът на ръководител, заместник-председател и секретар на ЦИК ще бъде изработен от Народното събрание и ще бъдат гласувани поотделно. Гласуването ще е очевидно посредством компютъризираната система за гласоподаване. За определен ще се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.
Ако няколко претенденти за една служба са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, определен е претендентът, получил най-вече гласове „ за “.Когато това не се случи е организира наново гласоподаване, в което вземат участие двамата претенденти, получили най-вече гласове „ за “.
Ако и при повторното гласоподаване никой от претендентите не получи нужните гласове, Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избор.
Заобиколя се закона във връзка с броя на местата в комисията и на тяхното систематизиране сред партиите. Според Изборния кодекс ЦИК има 18 членове. В тази численост, съразмерно въз основата на получените на предходните парламентарни и европейски избори, би трябвало на квотен принцип да се съберат представителите както на парламентарните партии, по този начин и (ако има такива) на партиите, които не са показани в българския парламент, само че имат евродепутати.
На процедура по предложение на ръководителя на Правната комисия Данаил Кирилов комисията ще се състои от 20 души - 18 членове, препоръчани от партиите в Народното събрание и съобразени с пропорцията в него, и още двама, препоръчани от “европейско представени” партии.
За този ход той се базира на наредба от преходните и заключителни разпореждания на Изборния кодекс, поради която сега членовете на комисията са даже над 20. Тя гласи, че след назначението ѝ при провеждането на избори за депутати и евродепутати, ЦИК се добавя с представители на партиите, които нямат членове в нея, само че имат представители в Народното събрание или европарламента. Тази наредба обаче е в действие единствено и само за мандата на настоящата комисия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР