Парламентът обсъди внесения от БСП вот на недоверие към правителството

...
Парламентът обсъди внесения от БСП вот на недоверие към правителството
Коментари Харесай

Атака без категорична позиция за вота на недоверие, ВМРО ще подкрепи правителството

Парламентът разиска импортирания от Българска социалистическа партия избор на съмнение към държавното управление поради неуспех в политиката му в областта на екологията.

По време на дебатите в пленарната зала водачът на левицата Корнелия Нинова показа претекстовете и упрекна ръководещите, че са провокирали водната рецесия в Перник. Отговори й депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Младен Шишков, който упрекна социалистите, че освен дават необятна писта на подправената информация, а и са нейни създатели. "През последните няколко седмици все по-често ставаме очевидци на манипулирана, преекспонирана, другояче казано подправена информация. Често ставаме очевидци на тиражиране на неистини. За голямо страдание този информативен поток освен че получава необятна писта от сътрудниците от Българска социалистическа партия, само че те също са създатели на част от тази подправена информация. Разбира се, ние няма по какъв начин да останем безучастни в този развой и ще дадем своите причини в тази посока. Истината е, че в границите на пленарното време, с което разполагаме, няма да успеем да отговорим на всички лъжи, само че ще създадем всичко допустимо да отговорим на огромна част от тях ", сподели Шишков.

Според депутата от ГЕРБ най-тежката неистина на опозицията е, че над половин милион българи са на воден режим. По думите му истината е, че действителните данни от ВиК операторите към 30 декември 2019 година са, че хората, които живеят с места с нарушено водоподаване са 116 951. Шишков опроверга и идващото изказване на Българска социалистическа партия, че загубите на вода са нарастнали до 61%. Депутатът уточни, че там, където са осъществени плановете за воден цикъл, загубите са намалели фрапантно.

Народният представител от Българска социалистическа партия и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов репликира Шишков и съобщи, че данните са взети от разбора на КЕВР за ВиК бранша. "Фалшивите вести, ги пишат институциите, ние единствено се позоваваме на тях ", сподели Генов.

"Големият въпрос е за какво се стигна дотук? Стигна се дотук, тъй като вие от ГЕРБ мълчахте и не казахте на хората истината. Можеха да се вземат превантивни ограничения. Ние задавахме въпроси от тази естрада за положението на водите, въздуха и боклука, само че вие лъгахте жителите. Защото вашата съществена цел е да пазите властта, да се окопаете в нея и да продължите да управлявате ", разкритикува ГЕРБ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България " Драгомир Стойнев. Той акцентира, че са нужни незабавни ограничения и политики за справяне с тази рецесия.

Социалистът Любомир Бонев уточни, че самият той е един тези 100 хиляди души, които бедстват на воден режим в Перник. Той акцентира, че отговорите и решенията за справяне с казуса са били съзнателно прикривани от ръководството на ГЕРБ поради локалните избори. Също по този начин предизвести, че е належащо да се предотврати филантропична, обществена и финансова рецесия в града. Той установи, че още през април 2018 година са първите индикации, че равнищата в язовир "Студена " понижават. По думите му тогавашният кмет от ГЕРБ Вяра Церовска и регионалният шеф Ирена Соколова за знаели за казуса още през август 2018г.

Народният представител от левицата Атанас Костадинов посочи, че Националната тактика за ръководство на водите през 2012 година е предизвестила, че се чака проблем с водата. “Представете си какво управническо "усилие " е належащо за тези 7 или 8 години, с цел да се стигне до такава обстановката в този момент в Перник ", означи Костадинов. "Природните бедствия са артикул на стихиите, а спешните обстановки са артикул на непросветеност, безхаберие и на корупция ", счита още той.

"Вие желаете гуляй по време на чума ", обърна се към социалистите депутатът от ГЕРБ Георги Марков. Той упрекна Българска социалистическа партия, че не желае да позволи рецесията, а страната да върви към политическа неустойчивост със свалянето на държавното управление.
"Искате да оставите България без парламент, да ръководи длъжностен кабинет. Служебни министри ли ще решат проблемите в Перник? Искате президентът да взема решение рецесията, а той не е отговорен за нея ", попита Марков.

"Да чуят гласоподавателите към какво ни тласкате. Не да върви министър председателят на България в Перник и да взема решение рецесията, а да се върти конституционна рулетка и да припка с досието при президента. Напред-назад, не знам по какъв начин ще постъпи. След това госпожа Нинова да припка при президента. Накрая, несъмнено, ще се откри трета политическа мощ, която няма по какъв начин една година преди изборите да не се направи на национално виновна ", посочи депутатът от ръководещата партия.

Той похвали и кмета на Перник Станислав Владимиров за взаимната работа с държавното управление за оправянето с рецесията. "За пръв път от 30 години в българския политически живот се сътвори събитие дует сиамски близнаци - министър председателят на България, управлявал най-дълго България, и един млад кмет в Перник. Стига съм хвалил единствено младите гербери, има и млади надарени социалисти. Мен ме трогна това момче ", сподели Марков. Според него посредством вота социалистите се готвят за изборите следващата година, само че депутатът от ГЕРБ им предсказа загуба и поредна победа за ръководещите.

Депутатите от "Атака " ще решат дали да поддържат вота на съмнение към държавното управление по време на гласуването. Това стана ясно от думите на атакиста Павел Шопов.

"Хайде да не се лъжем един различен, измислено е да има избор на съмнение. Причините са и вътрешнопартийни - за Българска социалистическа партия избор на ръководител, свалянето на държавното управление и да има предварителни избори “, уточни той. Също по този начин регистрира, че рецесията с водата в Перник и вносът на боклуците ги има, само че свалянето на държавното управление ще отсрочи решаването на проблемите месеци наред.

"Така беше преди 4 години. Тогава от "Атака " задавахме въпроси на ГЕРБ, ще мине ли през България съветската газ, ще се строи ли Белене, ще има ли коренно увеличение на приходите, въпросът за бежанците, ще бъдат ли спрени на границата, дали ще бъде спряна антибългарската протурската, антиконституционна партия Движение за права и свободи. И в този момент се намираме тъкмо в тази обстановка. Не е въпросът за водата в Перник и боклуците, а да се смъкна ли това държавно управление ", изиска обяснение от Българска социалистическа партия атакистът.

Депутатите от Вътрешна македонска революционна организация ще поддържат държавното управление. Това сподели от трибуната в Народното събрание Искрен Веселинов. "БСП прави завой към Движение за права и свободи ", акцентира той

Това е четвъртият избор на съмнение, който социалистите внасят в границите на 44-я парламент. Предишните три бяха на тематика "Сигурност ", „ "Корупция " и "Здравеопазване ". Очаква се вотът на съмнение да бъде гласуван в сряда, на 29 януари. За да бъде сполучлив, са нужни гласовете на 121 народни представители. Заедно Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат общо 104-ма депутати.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР