Парламентът насрочи задължително изслушване на министър-председателя в оставка Бойко Борисов

...
Парламентът насрочи задължително изслушване на министър-председателя в оставка Бойко Борисов
Коментари Харесай

Депутатите задължиха Борисов да се яви в парламента

Парламентът насрочи наложително чуване на министър-председателя в оставка Бойко Борисов за 21 април. Борисов би трябвало да показа Националния план за възобновяване и резистентност. Това взеха решение депутатите  Планът би трябвало да бъде изпратен в Европейската комисия до 30 април.

Решението беше взето със 135 гласа " за ". Единствените срещу бяха от ГЕРБ, които желаеха прегласуване. Последваха възгласи и крясъци в залата. 145 от депутатите поддържаха настояването на второто гласоподаване, а ГЕРБ се въздържаха.

Предложението направи преди почивката ръководителят на парламентарната група " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова и точно то бе измежду аргументите за безпорядък и напрежение в пленарната зала. Тя внесе плана на решение откакто стана ясно, че министър председателят в оставка е излязъл в отпуск и няма да пристигна в Народното събрание, както беше планувано за през днешния ден.

" Една от стъпките за връщане на достолепието на Народното събрание ще бъде довеждането на премиера Борисов тук, пред народните представители ", сподели Манолова. От ГЕРБ реагираха с възгласи на отвращение. Лъчезар Иванов от някогашната ръководеща партия съобщи, че настояването за наложително чуване на Борисов е нарушаване на правилника. " Не с такава завист, това ще ви докара болест ", обърна се той към Манолова.

" Вие сте се обединили към една обща теза – всички да ненавиждаме Цвета Караянчева. Само че ще ви кажа нещо – омразата не е добра основа за създаване на единодушие. И политическата сила, впрегната единствено в ненавист, е изгубена сила. Хората не са ви пратили тук, с цел да вършиме циркове, а с цел да работите ", обърна се на собствен ред някогашният ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева към партиите от анти-герб фронта.

 Атанас Славов от " Демократична България "  разясни, че министър председателят е задължен да дава отговор пред депутатите: " Независимо дали е в оставка, без значение дали е болен, без значение дали е на воаяж до Барселона, министър-председателят е задължен постоянно да се явява в Народното събрание. Парламентаризмът не се суспендира, когато той е в оставка. "

Филип Станев от " ИТН ” " се обърна към Лъчезар Иванов от ГЕРБ: " Вие сте благородник, образован човек, неслучайно носите прозвището " Мозъка ", дръжте се по-възпитано. Искам да ви кажа с необятна усмивка, през днешния ден се оказа, че бистришкият тигър е един най-обикновен нерешителен заек от Банкя. "

Иванов излезе на трибуната и се извини, че не бил свестен. И отново сподели, че когато човек таи завист, може да се разболее, казвал го от позицията си на доктор.

След това Тошко Йорданов от " ИТН " излезе и прочете елементи от известната публикация на депутата от ГЕРБ Тома Биков от 2012 година за Бойко Борисов, която е озаглавена " Карикатура на деспот ".

" Би трябвало тук да бъде министър председателят в оставка Борисов, който е в отпуска. Аз на драго сърце бих си платил санкцията за това, което ще кажа, или да получа забележка: " Страхливецът Борисов през днешния ден не пристигна, за следващ път. Шофьорчето Борисов през днешния ден не пристигна, за следващ път! Джипко Бибитков през днешния ден не пристигна в Народното събрание! За следващ път!! Прекрасно е, че той е ваш водач! Благодаря ви за това наслаждение ", обърна се зам.-председателят на " ИТН " към депутатите от ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ се обърна към Йорданов с думите, че " ИТН " са излъгали гласоподавателите си и добави:  " Първо, се веселя, че на господин Йорданов са му разрешили да се изкаже и през днешния ден, и са свалили възбраната. В границите на лакърдиите, които вие сте привикнал да произвеждате на кг, ще ви кажа обаче нещо, което не е лакърдия. Преди единствено няколко дни, безусловно, вашата партия и вашият водач твърдяха, че единствената ви идея е да въведете мажоритарни избори в два тура. Днес това не било по този начин. Ами вие излъгахте, бе сътрудници. И то излъгахте политически и вашата партия събра и подведе 500 000 български жители с тази теза ".

Изненадващо в Народното събрание дойде вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, с цел да показа Плана за възобновяване и резистентност, само че депутатите отхвърлиха да нарушат програмата на съвещанието и да го изслушат. Председателстващият съвещанието Татяна Дончева от " Изправи се! Мутри вън! " съобщи, че се върви по дневния ред и в случай че Томислав Дончев желае да бъде изслушан, ще стане само че различен път.

Според дневния ред като точка 4 би трябвало да бъде изслушан министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев за положението на бюджета на страната.

Последва бурно тракане и скандиране от ПГ на ГЕРБ:  " Мутри, вън " и " Таня Дончева, вън ". 20 минути по-късно Татяна Дончева разгласи 10 минути отмора и свика Председателски съвет.

След председателския съвет депутатите гласоподаваха и одобриха, че изслушването на министъра на финансите се отменя за идната сряда. През цялото време Ананиев остана прав до банката за изявление и накрая си потегли.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР