Парламентът на Йордания прие вчера проектозакон за забрана на вноса

...
Парламентът на Йордания прие вчера проектозакон за забрана на вноса
Коментари Харесай

Парламентът на Йордания прие закон за забрана на вноса на газ от Израел

Парламентът на Йордания одобри през вчерашния ден проектозакон за възбрана на вноса на газ от Израел, единствено дни след началото на доставките по многомилиардна договорка от 2016 година , съобщи Ройтерс.

Документът бе утвърден от 130-членната долна камара на йорданския парламент и ще бъде показан на държавното управление за дефинитивно приемане. Възможно е обаче да не влезе в действие поради законови спънки.

Правителството съобщи по-рано, че договорът, който среща необятна опозиция в Йордания, е договорка сред компании, а не политически въпрос.

Контрактът на стойност 10 милиарда $ в началото бе подписан сред йорданската държавна компания за комунални услуги и американско-израелски консорциум отпред с тексаската Ноубъл енерджи (Noble Energy) за обезпечаване на газ за произвеждане на електрическа енергия от йорданските централи. Договорът обаче не бе показан на Народното събрание за утвърждение.

Сделката е обект на рецензии , защото съгласно йордански депутати прави енергетиката на кралството подвластна от Израел.-->

Според държавното управление обезпечаването на постоянни цени на силата за идното десетилетие може да донесе годишни спестявания от най-малко 500 млн. $ и да способства за понижаване на хроничния бюджетен недостиг.

Вносът на газ от Израел притегли огромно публично внимание в Йордания и предизвика митинги и апели за отменяне на договорката, както и на мирния контракт сред двете страни.

Множество йорданци са потомци на палестинци, пристигнали в страната след основаването на Израел през 1948 година и възприемат Израел като остарял зложелател, прокудил дедите им от техните домове.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР