Парламентът на уволни министъра на правосъдието на страната за изразяване

...
Парламентът на уволни министъра на правосъдието на страната за изразяване
Коментари Харесай

Правосъдният министър на Черна гора свален от власт заради отричане на геноцида в Сребреница

Парламентът на уволни министъра на правораздаването на страната за изложение на подозрения по отношение на, съобщи Евронюз.

Законодателите гласоподаваха с 43 на 27, с цел да смъкват министър Владимир Лепосавич за мненията му.

Страната също одобри резолюция, осъждаща клането и забраняваща общественото отказване на геноцида, въпреки и без правни последствия.

55 депутати утвърдиха резолюцията, до момента в който 19 бяха срещу нея в 81-членния парламент на Черна гора, при гласоподаване, което разклати новото държавно управление и разкри раздор в ръководещата коалиция.
 Черногорците са първи в Европа по владеене на персонални оръжия Черногорците са първи в Европа по владеене на персонални оръжия
Според резултатите от тазгодишното изследване World population review Черна гора е първа в Европа по количество на притежавани законни о...

Лепосавич беше свален от власт, откакто неотдавна оспори, че убийството на към 8 000 босненски мюсюлмани в Сребреница от босненско-сръбските сили съставлява геноцид.

Бившият министър, който е непосредствен до Сръбската православна черква и се счита за просръбски политик, сподели, че ще признае клането като геноцид, " когато бъде открито недвусмислено ". По-късно той съобщи, че мненията му са извадени от подтекста и получи поддръжка от просръбските групи в ръководещия съюз на Черна гора. Но министър председателят Здравко Кривокапич изиска уволнението на Лепосавич, откакто мненията за Сребреница провокираха интернационална рецензия към Черна гора, в миг, в който тя се стреми към участие в Европейски Съюз. Лепосавич отхвърли да подаде оставка, което накара премиера Кривокапич да изиска от депутатите да гласоподават за неговото уволняване - ход, довел до мощна рецензия от страна на някои от ръководещата коалиция в Черна гора.

" Предлагайки уволнението, рискувах още веднъж да бъда упрекнат, че съм зложелател и изменник, единствено тъй като съм на страната на справедливостта и истината, " сподели Кривокапич пред Народното събрание.

Клането през юли 1995 година в Сребреница е кулминационната точка на босненската война през 1992-1995 година и се смята за едно от най-тежките зверства в Европа след Втората международна война. Убийствата са класифицирани като геноцид от Международния арбитражен съд за някогашна Югославия. Но доста сърби в района отхвърлят този термин и считат, че босненско-сръбският боен водач Ратко Младич, наказан на пожизнен затвор за Сребреница и други закононарушения, просто е защитавал народа си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР