Парламентът на Уганда прие законопроект, който криминализира хомосексуалните връзки. Наказанието

...
Парламентът на Уганда прие законопроект, който криминализира хомосексуалните връзки. Наказанието
Коментари Харесай

Хомосексуалността ще се наказва със смърт в Уганда

Парламентът на Уганда одобри законопроект, който криминализира хомосексуалните връзки. Наказанието е пожизнен затвор и смъртно наказване.
Инициативата беше подкрепена от съвсем всички 389 депутати. Председателят на Народното събрание Анита Аман разяснява приемането на закона: „ Поздравления. Каквото и да вършим, го вършим за народа на Уганда.”
От текста на закона следва, че от смъртно наказване са застрашени " хомосексуализъм при утежняващи условия ". Става дума за насилствени еднополови връзки с деца и недееспособни лица, както и връзки, довели до заразяване с ХИВ.
За " хомосексуализъм " без утежняващи виновността условия виновният ще получи пожизнен затвор. Предвиденото наказване за " опит за хомосексуализъм " е до 10 години затвор.
Законът към момента не е подписан от президента Йовери Мусевени. Върховният представител на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк го прикани да блокира закона.
Еднополовите връзки и преди бяха неразрешени в Уганда. Според закона от 2014 година гей връзките се санкционират с пожизнен затвор. По-късно това предписание беше анулирано.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР