Парламентът на Молдова одобри законопроект за признаване на руския език

...
Парламентът на Молдова одобри законопроект за признаване на руския език
Коментари Харесай

Молдовският парламент одобри законопроект за руския език

Парламентът на Молдова утвърди законопроект за признание на съветския език като формален език за междуетническа връзка, съобщи БГНЕС. Според него цялата информация от държавните организации би трябвало да бъде показана както на румънски (молдовски), по този начин и на съветски.

Езиковата промяна беше препоръчана от социалистическата партия на отиващия си президент Игор Додон. На второ четене законопроектът беше подсилен от 55 от 101 депутати.

Неговите поддръжници споделят, че работят по искане на рускоговорящи жители, които са принудени да наемат преводачи, с цел да поддържат връзка с държавни организации. Депутатите акцентират, че повече от една трета от жителите употребяват съветския език и техните ползи би трябвало да бъдат взети под внимание.

В същото време се допуска, че работата в офиса ще продължи да се прави на държавния език.

Опозиционните партии, в това число „ Действия и взаимност “ на новоизбрания президент Мая Санду, се оповестиха против промяната. Те упрекват социалистите, че предизвикват проруските политики и се стремят да разделят обществото.

Кремъл приветства укрепването на статута на съветския език в Молдова. Коментирайки разглеждането на законопроекта в молдовския парламент, прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков акцентира смисъла на този език за жителите на постсъветските страни:

Игор Додон прикани промяната да бъде призната допустимо най-скоро, с цел да може той да подпише закона, преди Мая Санду да встъпи в служба. „ Струва ми се, че идващият президент няма да подпише тези закони “, изясни Додон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР