Парламентът на Молдова одобри с гласовете на повечето депутати новия

...
Парламентът на Молдова одобри с гласовете на повечето депутати новия
Коментари Харесай

в Молдова избраха ново правителство

Парламентът на Молдова утвърди с гласовете на множеството депутати новия състав на кабинета под управлението на някогашния министър на финансите Йон Кику, съобщи представителят на законодателния орган Зинаида Гречани.
На 12 ноември Народното събрание на Молдова разпусна държавното управление на Мая Санду. В сряда президентът Игор Додон разгласи, че номинира някогашния министър на финансите и собствен консултант Кику за претендент за министър председател, който ще сътвори „ малцинствено държавно управление на технократи “. Самият Кику, представяйки държавната стратегия, съобщи, че кабинетът ще работи единствено до президентските избори, които са планувани за втората половина на есента на 2020 година Правителственият избор изисква най-малко 51 от 101 депутати, напомня БГНЕС.
" Проектът за утвърждение на държавната стратегия и импортирания избор на доверие към държавното управление на Йон Кику е утвърден с 62 гласа ", съобщи Гречани на парламентарно съвещание.
Самият Кику от декември 2018 година до юни 2019 година беше министър на финансите в държавното управление на Павел Филип. От юни тази година той стана консултант на Додон.
В Молдова при започване на юни политическата обстановка още веднъж се утежни. Проруската Партия на социалистите на Молдова и проевропейският блок ACUM образуваха парламентарно болшинство на 8 юни и след три месеца очакване страната получи ново държавно управление. Вицепрезидентът на тогавашната ръководеща Демократическа партия Павел Филип обаче искаше да свика предварителни избори за 6 септември. Няколко дни по-късно Демократическата партия разгласи, че държавното управление на Филип непринудено подава оставка. Конституционният съд на Молдова публично призна държавното управление на 15 юни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР