Парламентът на Куба избра с внушителните 99,83% от депутатските гласове

...
Парламентът на Куба избра с внушителните 99,83% от депутатските гласове
Коментари Харесай

Край на епохата Кастро в Куба – предизвикателствата пред новия лидер Диас-Канел

Парламентът на Куба избра с внушителните 99,83% от депутатските гласове Мигел Диас-Канел за президент на страната, който наследи досегашния водач Раул Кастро и постави завършек на епохата, почнала с революцията от 1959 година, съобщи “Пренса Латина ”.

Ден по-рано законодателите предложиха за 5-годишен мандат като единствен претендент Диас-Канел, който до момента бе вицепрезидент и който през днешния ден навършва 58 година Веднага след гласуването той постави клетва като ръководител на Държавния съвет на Куба, както публично се назовава постът.

 17-100

Въпреки че се отдръпна от властта по лично предпочитание, самият Раул Кастро остава ръководител на ръководещата Комунистическа партия. Решението му породи спекулации, че се отдръпва официално, оставяйки дясната си ръка на поста, и по този начин ще продължи да управлява в сянка.

Основни провокации пред новия кубински президент ще бъдат напъните за модернизиране на плановата стопанска система от руски жанр, които бяха стартирани от предшественика му. Покойният водач на революцията Фидел Кастро наричаше тези промени “отстъпки пред врага ”, до момента в който брат му Раул (на власт от 2006 г.) ги показа в по-положителна светлина и “неизменна част ” от бъдещето на Острова на свободата. Компартията декларира, че този развой се е оказал по-труден от предстоящото и болшинството от промените, признати на партиен конгрес през 2011 година, към момента чакат прогрес. Преминаването към единна валута (виж графиката) също е комплициран развой с непредвидими стопански последици.

Проблемни за Хавана остават и връзките с Вашингтон, макар историческото обновяване на дипломатическите връзки през 2015 година при US президента Барак Обама. Вчера американският сенатор републиканец от кубински генезис Марко Рубио съобщи, че изборът на Диас-Канел е бил нагласен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР