Парламентът на Косово снощи избра за нов президент на страната

...
Парламентът на Косово снощи избра за нов президент на страната
Коментари Харесай

Косово отново с президент жена

Парламентът на Косово нощес избра за нов президент на страната Вьоса Османи, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Тя е втората жена, заемаща поста на държавен глава в новата история на Косово. Османи получи поддръжката на 71 от присъстващите в залата 82 депутати от 120-членния косовски парламент. 11 гласа бяха невалидни, а две опозиционни партии и представителите на сръбското малцинство бойкотираха вота.

38-годишната Вьоса Османи е приключила право в Съединени американски щати и е учител. Нейната кандидатура бе издигната от ръководещото ляво придвижване " Самоопределение ", което завоюва безапелационно предварителните парламентарни избори през февруари.

Османи е седмият държавен глава в историята на без значение Косово и втората жена на поста след Атифете Яхяга, която управлява страната сред 2011 и 2016 година, напомня „ Асошиейтед прес “.

Тя към този момент бе изпълняващ длъжността президент от ноември, когато нейният предходник на поста Хашим Тачи подаде оставка, с цел да бъде съден по обвинявания във военни закононарушения, повдигнати му от Специализирания съд в Хага.

Османи е най-популярният политик в страната и въплъщава поемането на властта от политици от ново потомство, решени да сложат завършек на корупцията, отбелязва " Франс прес ".

Възобновяването на договарянията за нормализиране на връзките със Сърбия е приоритет за Вьоса Османи, макар че държавното управление на премиера Албин Курти от нейното придвижване " Самоопределение " споделя, че това не е измежду основните му цели, написа " Асошиейтед прес ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР