Парламентът на Хърватия ратифицира Истанбулската конвенция, предаде Ройтерс.Опонентите на Конвенцията

...
Парламентът на Хърватия ратифицира Истанбулската конвенция, предаде Ройтерс.Опонентите на Конвенцията
Коментари Харесай

Хърватия ратифицира Истанбулската конвенция въпреки протестите

Парламентът на Хърватия ратифицира Истанбулската спогодба, съобщи " Ройтерс ".

Опонентите на Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието над дами и домашното принуждение споделят, че поддържат задачата й за битка против домашното принуждение, само че са срещу определението в нея за ``социален пол``. По време на гласуването 110 депутати в 151-местния парламент поддържаха контракта.

За да успокои съперниците му, воденото от консерваторите съдружно държавно управление, одобри настрана изказване за ратификацията, в което се показва, че договорът няма да промени законовото определение в Хърватия за брака като съюз сред мъжа и дамата.

" Целта на тази спогодба е да предотврати насилието против дамите и в фамилиите ", сподели министър председателят Андрей Пленкович пред Народното събрание по-рано тази седмица. ``Няма правно обвързване да се признае третия пол, да се промени определението за брак или нашата просветителна програма``, акцентира той.

Някои депутати във водената от консерваторите на Пленкович коалиция, която разполага с нежното болшинство от 77 членове на Народното събрание, също отхвърлиха да поддържат контракта, само че депутати от опозицията помогнаха да се обезпечи ратификацията.

Църквата и консервативни групи се причислиха към някои от членовете на партията на Пленкович HDZ в съпротивата им против контракта, който няколко страни от Европейския съюз към този момент са утвърдили.

Миналия месец хиляди хора излязоха на митинг в Загреб с искане държавното управление да се откаже от ратификацията. Подобен митинг се организира във втория по величина град Сплит в четвъртък.

Консервативни групи обявиха, че в този момент ще изискат референдум по въпроса с вярата държавното управление да анулира контракта. За да се провежда избор, те би трябвало да съберат подписите на 10% от всички гласоподаватели, или към 380 000 души. Според правни специалисти обаче хърватският Конституционен съд може да отхвърли опцията за референдум по интернационален контракт, който се отнася до човешките права.

По-рано тази година България и Словакия се отхвърлиха от ратификацията на конвенцията поради сходни възражения към определянето на обществения пол като " обществени функции, държание, действия и характерности, които обещано общество счита за присъщи за дамите и мъжете ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Истанбулската спогодба (104)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР