Парламентът на Черна гора прие закона за религиозните общности, който

...
Парламентът на Черна гора прие закона за религиозните общности, който
Коментари Харесай

Черна гора прие закон за религията на фона на протести и арестувана опозиция

Парламентът на Черна гора одобри закона за религиозните общности, който накърнява ползите на Сръбската православна черква, на фона на митинги и изгонени депутати от опозицията.

В поддръжка на закона гласоподаваха 45 депутати от 45 присъстващи в 81-местния парламент. Гласове " срещу " и въздържали се нямаше, защото гласуването протече след насилственото извеждане от залата на опозиционните депутати, които бяха арестувани от полицията.

Съгласно новоприетия закон религиозните общности би трябвало да показват доказателства за благосъстоятелност върху имуществото си преди 1918 година, когато Черна гора става част от Сърбо-хърватско-словенското кралство (по-късно Югославия). Сръбската православна черква споделя, че това ще я лиши от имуществото й, в това число средновековни манастири и храмове. Правителството отхвърля това.

Населението на Черна гора е най-вече православно, като главната черква е Сръбската православна черква. Отделната Черногорска православна черква не е приета от останалите православни църкви. Президентът на Черна гора Мило Джуканович упрекна Сръбската православна черква, че следва просръбска политика и се пробва да подкопае държавността на Черна гора.

По-рано депутатите от опозиционната коалиция Демократичен фронт желаеха да се внесат промени в текста в разговор със Сръбската православна черква. Управляващата коалиция отхвърли да внесе промени в текста и опозицията съобщи, че няма да разреши гласоподаване на документа.

Гласуването на закона приключи със сборичкване сред депутати от ръководещата коалиция и от опозиционното придвижване Демократичен фронт (ДФ). На пуснат от пресслужбата видеозапис се вижда по какъв начин някой хвърля в парламентарната зала балонче със сълзотворен газ, а по-късно опозиционни депутати разрушават един от апаратите за гласоподаване и се стига до сбивания, в които се включват към половината депутати в 81-местния парламент.

Охраната на Народното събрание изведе наложително опозиционните депутати от залата, откакто те заплашиха, че няма да разрешат да се гласоподава законопроектът, който съгласно тях е ориентиран срещу Сръбската православна черква в Черна гора.

Опозиционният народен представител Марина Йочич пусна в страницата си във " Facebook " видеозапис, който демонстрира по какъв начин защитата наложително извежда опозиционните депутати от залата. Опозиционният народен представител Славен Радунович заяви в страницата си във " Facebook ", че полицията е арестувала всички депутати от опозиционната коалиция Демократичен фронт и че водачът на участващата в тази коалиция Демократична национална партия Милан Кнежевич е с потърпевшо коляно. Другите опозиционни депутати са в положително здраве.

В същото време стотици просръбски опозиционни деятели в Черна гора стачкуваха в столицата Подгорица. Десетки служители на реда сложиха железни заграждения, с цел да спрат достъпа на стачкуващите до Народното събрание в Подгорица. Според управляващите митингът е неразрешен, тъй като не е бил разгласен навреме.

Протестиращите, измежду които имаше сръбски православни свещеници, се молиха и пяха религиозни песни. В обособени прояви просръбски протестиращи блокираха пътища в разнообразни градове на страната.

Сръбската православна черква в Черна гора прикани към успокоение и съобщи, че ще сезира интернационалните организации поради, по думите й, " грубата опасност за свободата на вероизповеданията в Черна гора ".

Премиерът Душко Маркович се срещна с лидера на Сръбската православна черква в Черна гора митрополит Амфилохий. След срещата митрополитът съобщи, че църквата е поискала държавното управление да отсрочи парламентарната процедура по законопроекта за след 7 януари, когато някои православни страни празнуват Коледа по Юлианския календар.

Лидерът на опозиционната Демократична национална партия Милан Кнежевич съобщи, че в митингите има задържани, измежду които и брат му, съобщи ТАСС. Кнежевич съобщи в Народното събрание, че министър председателят Душко Маркович е заречен стачкуващите да не бъдат бити или задържани. Той заплаши, че ще държи премиера персонално виновен, " в случай че и косъм падне от главата " на брат му.

В отговор министър председателят Маркович съобщи, че би трябвало да бъде спазван публичният ред. " Докато блокирате пътища, може някой да почине, тъй като не е съумял да стигне в точния момент до болница, а също така хората не могат да вземат децата си от детски градини. Затова полицията прави арести. Това е конституционно и законово обвързване на страната ", съобщи министър председателят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР