Парламентът на босненските сърби гласува за създаване на резервни полицейски

...
Парламентът на босненските сърби гласува за създаване на резервни полицейски
Коментари Харесай

Създаването на нова полиция в сръбската част на Босна предизвика тревога

Парламентът на босненските сърби гласоподава за основаване на аварийни полицейски сили, което се преглежда като опасност за сигурността от босненските мюсюлмани, живеещи в самостоятелната Република Сръбска в Босна и Херцеговина (БиХ), оповестява Reuters.
Новинарската организация припомня, че след войните от 90-те години на XX век, Босна и Херцеговина беше разграничена на два самостоятелни района – Република Сръбска (РС) и бошняшко-хърватската Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ). Двата района имат свои лични полицейски сили, като в същото време споделят обща войска.
Министърът на вътрешните работи на районен съд Драган Лукач съобщи, че спомагателната аварийна полиция е нужна, с цел да помогне за справяне със заканите за сигурността, провокирани от идването на мигранти или неприятното време. Но босненците, живеещи като малцинство в сръбския район, обявиха, че предлагането е върнало спомените за сръбските аварийни полицейски сили, които те упрекват за набези против цивилни при започване на войната през 1992-95 година. Над 100 000 души бяха убити в спора, а водачите на сърбите бяха наказани за геноцид, напомня Агенция " Фокус ".
районен съд има полиция, която наброява 7 хиляди души, в това число 350 бошняци.
Регионалният парламент одобри законопроекта за основаване на новата аварийна мощ с гласовете на 51 народни представители против единствено 2 „ срещу “ от общо 83 депутати в законодателния орган. По думите на вътрешния министър, новата полицейска част ще бъде 20% от размера на съществуващата, а набирането на чиновници ще стартира следващата година с обучаването на 200 души. Съгласно признатото законодателство, полицейските чиновници ще имат право да арестуват хора без заповед на прокурор или съд, както се изисква в този момент. " По този метод полицията се намесва в пълномощията на правосъдните институции ", сподели юристът Александър Джокич.
Миналата година полицията в района закупи 2500 автомата, което провокира рецензии от западните дипломати, че силите стават непропорционално тежко въоръжени.
Един Рамич, народен представител, който управлява дребен босненски блок в Народното събрание на районен съд, съобщи, че законът нарушава Конституцията на страната, европейската спогодба за правата на индивида и наказателното право, осигуряващи отбрана на самоличността на полицейските информатори или сътрудници под прикритие. Рамич съобщи, че неговата секта може да се опита да оспори закона в Народното събрание след тримесечно публично разискване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР