Парламентът избра председател на новата Комисия за противодействие на корупцията

...
Парламентът избра председател на новата Комисия за противодействие на корупцията
Коментари Харесай

Пламен Георгиев оглави новата Комисията за противодействие на корупцията

Парламентът избра ръководител на новата Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. Това е Пламен Георгиев - препоръчан от ГЕРБ и Обединени патриоти, а единственият му съперник беше Николай Николов, повдигнат от Българска социалистическа партия. Предстои изборът на още четирима членове на новия мега орган, който беше основан с новия антикорупционeн закон, влезнал в действие преди към месец.

 © Българска телеграфна агенция / Христо Касабов
Остри реплики сред съпротива и ръководещи се чуха преди избора на началник на антикорупционния орган, съпроводени с нападки и внезапни реакции. Спорът течеше главно по линията - чий човек е всеки от двамата претенденти и до каква степен би бил самостоятелен - препоръчаният от ГЕРБ и Обединените патриоти Пламен Георгиев, и издигнатият от Българска социалистическа партия Николай Николов.
Кристина Сидорова - народен представител от ПГ " Българска социалистическа партия на България ": Като част от профилирания екип за корупционни закононарушения измежду делата, по които работи господин Пламен Георгиев, са и тези за " Софийски парцели ", приключили с оправдателна присъда. Да не забравяме и знаковото дело за кабинета " Борисов 1 ", а точно по този начин известния скандал " Ало, Ваньо ".Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Вие прикрихте един доста значим факт - че вашият претендент е от Българска социалистическа партия и вашият претендент е бил общински консултант, и той дълго време е бил част от структурите на Българска социалистическа партия.
След повече от 2 часа разногласия болшинството отхвърли претендента на Българска социалистическа партия Николай Николов и избра със 148 гласа Пламен Георгиев за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията. Георгиев подсигурява, че ще бъде самостоятелен от политиците.

Пламен Георгиев - определен за ръководител на КПКОНПИ: Започваме доста сериозна битка с корупцията. Този един месец, който беше временен интервал, ние го използвахме по много-много натоварен метод, тъй че напълно скоро, безусловно след седмици ще стартират да валят първите резултати. Ще видите, че няма значение нито цвят, нито нищо. Ще бъдат хванати хора с пари.
Предстои Пламен Георгиев да предложи останалите 4-ма членове на антикорупционния орган. Той не посочи кои ще са те, само че визията му включва да има специалист по лишаване на имущество, специалист по спор на ползи, експерт по обществения указател на декларациите и човек, осведомен с оперативна прокурорска работа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР