Парламентът гласува за удължаване на извънредното положение у нас до

...
Парламентът гласува за удължаване на извънредното положение у нас до
Коментари Харесай

Парламентът одобри удължаването на извънредното положение до 13 май

Парламентът гласоподава за удължение на изключителното състояние у нас до 13 май на пленарно съвещание, което продължава и към този час. Предложението беше импортирано от Министерски съвет, въз основа на конституцията. То бе въведено с решение на Народното събрание на 13 март и в началото беше до 13 април.
" За " удължаването бяха 122 депутати, " срещу " - 47. Въздържаха се 7 народни представители.

Народното събрание възложи на държавното управление да предприеме всички нужни ограничения за преодоляване на изключителната обстановка в сходство с конституцията.
Не бяха признати двете идентични оферти на Българска социалистическа партия и на " Обединени патриоти " срокът за удължение да бъде до 30 април.
Според утвърдените по-рано през днешния ден нови, краткотрайни правила на работа, предвиждащи депутатите да гласоподават на групи в по-малък състав от съображения за отбрана на здравето им, първо гласоподаваха депутатите от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Воля " и самостоятелните народни представители. След тях правото си на глас упражниха от ГЕРБ и " Обединени патриоти ".

Няколкочасови разногласия белязаха дебатите преди гласуването на първо четене на измененията в Закона за изключителното състояние в Народното събрание. Извънредното пленарно съвещание стартира в 14:00 часа с кворум от 124 народни представители като по време на регистрацията в зала влизаха по няколко народни представители. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче помоли в зала да останат единствено депутатите, които ще се изричат. Тя прикани депутатите, които стоят в зала, да сядат на разстояние един от различен и да не се събират един до различен. 

„ Вземаме решение за смяна в метода на работа на Народното събрание. Г-н Цонев има разнообразни отзиви на разнообразни експерти, в това число на Правна дирекция на Народното събрание дали можем да гласуваме отдалечено. Единственият законен орган, който може да каже това е Конституционният съд. Ако някой желае формален или законен орган, апелирам да насочи питане към Конституционния съд и да спрем да си разменяме реплики дали може или не може, както и да си мерим юридическите дипломи и учредения за този спор “, прикани водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ Нямаме никакво желание да слагаме под заплаха работата на най-важния орган на българската конституционна уредба, на българската народна власт. Не е персонален въпроса дали ще работим, дали ще ни преглеждат, дали ще сме здрави, а е институционален. Има конституционна наредба какво се случва, в случай че депутат почине, само че няма догадка, в случай че е болен и трайно време е в болница. Ако 121 се заразим, не стопира ли работа Народното събрание наложително. Институционален ли е въпроса, институционален е “, съобщи зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев по време на дебата за работата на Народното събрание.

Цонев направи коментар и във връзка със заплатите на депутатите. „ Г-жа Нинова упрекна тук и сподели, че в този момент сме се сетили да се обръщаме към жителите. Някои се сещаме по-късно, по този начин е. Вие по-рано се сетихте. Тезата да не се покачват заплатите, да бъдат замразени е теза парите да останат в бюджета на Народното събрание. Нашето решение като парламентарна група беше това нарастване и освен то, да го дарим там, където има потребност. В поддръжка на това ще кажа, че всички направиха някаква дарителска акция. Всички народни представители, всички партии “, добави още Цонев.

„ Сбъркан е методът, по който се подхожда към възнагражденията ни - въпросът с депутатските заплати не е краткотраен, той е кардинален, честен и политически “, отвърна с въпрос Кронелия Нинова от Българска социалистическа партия.

По думите й, въпросът с депутатските заплати станал изключително настоящ след изявлението на премиера Борисов, само че съгласно Нинова не е ясно по кое време Народното събрание ще се събере още веднъж в зала, с цел да се гласоподава предлагането на ГЕРБ, което не бе включено в дневния ред на Народното събрание.

От своя страна ръководителят на Бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова добави, че е разочарована от метода, по който ръководителят на Народното събрание води съвещанието и разрешава да се приказват откровени неистини. „ Като да вземем за пример, че ГЕРБ е докарал ситуацията до 10 милиарда заем. Да, може би е правилно, ГЕРБ докара ковид. ГЕРБ пусна изключителното състояние, с цел да скапе стопанската система. Това ли е истината, която се приказва от тази естрада “, сподели още Стоянова.

По-късно от Българска социалистическа партия и „ Обединени патриоти “ пристигна предлагането изключителното състояние да бъде удължено до края на месец април.

„ Ние също подкрепихме решението за въвеждане на изключително състояние. Даже ние сме в основата на това то да бъде срочно - със период от един месец. Първоначално поисканото от Министерски съвет беше безсрочно. Подкрепихме го с цялостното схващане за сериозността на обстановката и за нуждата от деяние за преодоляване на рецесията от заболяването “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Според нея би трябвало да има освен информация и статистика, а изчерпателен разбор.

По-късно акцентът в дебатите падна върху данните от актуализацията на Бюджет 2020. 

„ За нас изводът е следният. Балонът за остатъци, за цъфтеш, за разцвет се спука. Истината лъсна, числата са били подправени и бюджетът е кух. Сега държавното управление желае заем до 10 милиарда лева за справяне с рецесията “, посочи Корнелия Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия разяснява и мярката 60/40, като цитира проучването на Българска стопанска камара, съгласно което едвам 8% от компаниите ще се възползват от тази мярка, тъй като тя ги натоварва прекалено много и избират да освободят работещите. „ Така те стават безработни, отиват в бюрата по труда, натоварват Национален осигурителен институт и рано или късно Национален осигурителен институт ще изпита големи усложнения. Какво се получава от тази мярка: служащите си губят работното място, работодателите губят своите служащи. Държавата губи, тъй като Национален осигурителен институт ще бъде претрупан и рано или късно ще гръмне. Т.е. всички губят от тази мярка “.

„ Разчитам на вашата поддръжка, че това са първите ограничения, които дават отговор на част от поставените въпроси и осъществят посредством смяна в бюджета първичните ограничения, които бяха препоръчани от държавното управление. Може да не са съвършени, времето ще покаже. Моята роля остава единствено една да подсигурявам, че колкото и продължителна да бъде тази рецесия, страната ще може да продължи да действа. Ние сме във Валутен ръб, ние не можем да разчитаме на обезценка “, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов.

Междувременно, стана ясно, че Народното събрание ще заседава изключително в понеделник от 9,00 часа като в дневния ред на съвещанието е замразяването на депутатските заплати, второто гласоподаване на Закона за държавния бюджет и второто четене на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното съвещание. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР