Парламентарното измерение на Българското председателство завърши с Пленарната среща на

...
Парламентарното измерение на Българското председателство завърши с Пленарната среща на
Коментари Харесай

Президентът Радев оценки висока на работата на българското правителство по председателството на Съвета на ЕС


Парламентарното измерение на Българското председателство приключи с Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз (КОСАК). Пред националните парламенти на страните от Европейски Съюз президентът Румен Радев оценки високо работата на държавното управление по време на Председателството на Съвета на Европейски Съюз.

Държавният глава Румен Радев, все присъединяване в заключителната пленарна среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз, в границите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той обърна внимание на смисъла на присъединяване на националните парламенти на страните членки, прецизираха по-рано през днешния ден от пресслужбата на президентството.

„ Обстановката, в която се развива Европейският съюз през днешния ден, е динамична, спорна и непредсказуема. По пътя ни напред има доста общи провокации и споделени опасности “, сподели още Румен Радев и дефинира като съществена задача през общността запазването на общите полезности и надграждането на достиженията на Европейския съюз.

Президентът оцени високо напъните на българското държавно управление като ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

„ Правителството сподели кураж като избра доста сложна тематика като Западните Балкани. Регионът е доста нежен, няма гаранция за триумф, само че някой трябваше да поеме отговорността и да уточни проблемите “, съобщи той. Според него държавното управление е съумяло да ръководи дневния ред на Европа, да покаже умения и да развие атмосфера на почтен и отворен разговор.

Държавният глава разгласи, че държавното управление е създало точните цели за Председателството. „ Не можем да приказваме за просперираща Европа, без да подсигуряваме сигурността и стабилността на Западните Балкани “, уточни Румен Радев. „ Ако не им дадем европейска вероятност, те рано или късно ще дадат балканска вероятност на Европа “, сподели още той. По думите на президента ключът на триумфа на Председателството е изваждането на единството като фактор за реализиране на ефикасни решения. Румен Радев посочи напъните на кабинета в търсенето на прогрес по тематики като сигурност, обществени права и дигитален пазар.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи: „ Усилията на парламентарното измерение на Българското председателство бяха ориентирани към консолидиране на Европейски Съюз към общи дейности за предпочитаните политики посредством ефикасен разговор “. Тя разгласи, че и след Председателството разширението на Европейски Съюз остава основна политика, като основната цел е запазването на сигурността и просперитета нa континентa. През шестте месеца на Председателството Народното събрание беше хазаин на 6 срещи, платформа за съдействие сред националните парламенти и Екологичен потенциал, прецизира Фокус.

Министър Лиляна Павлова посочи, че България е изпълнила амбициозната си задача да бъде модератор, който води градивен разговор, по време на Председателството. Тя уточни, че е работено по всички тематики от европейския дневен ред и от този на триото България-Австрия-Естония.

Министърът обърна внимание на значимостта на приемствеността в целите сред Българското и идното Австрийско председателство.

„ С европейската вероятност на Западните Балкани ще избегнем войните и ще задържим хората “, акцентира министър председателят Бойко Борисов. Той напомни десетилетията войни и несъгласия на Балканите, и стотиците хиляди починали, като даде образец с войната в Косово през 90-те години. Бойко Борисов разгласи, че с Договора за добросъседство България и Македония са дали образец на Балканите. Премиерът обърна внимание на значимостта на целите Западни Балкани и миграция. „ На Европейския съвет ще пазя компромисен вид за миграцията - предварителна защита, която включва затваряне на всички европейски граници “, разгласи той. Бойко Борисов акцентира и надеждната защита на българо-турската граница и нулевия миграционен напън. Той моли, че в случай че в този момент не се помогне на Западните Балкани за интеграция в Европейски Съюз, след това ще е късно. „ Големите геостратегически играчи Русия, Турция, Съединени американски щати и Китай единствено това чакат “, разгласи министър председателят.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР