Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол, заяви председателят

...
Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол, заяви председателят
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Парламентарният надзор ще увеличи демократичната легитимност на Европол, съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, която приветства довечера участниците в Срещата на Съвместната група за парламентарен надзор на Европол. Това оповестиха от пресслужбата на Народното събрание.

Форумът, който ще бъде открит на следващия ден в НДК, е четвъртото събитие от парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Негов хазаин е Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред на Народното събрание.

Парламентарният надзор ще даде на жителите гаранция, че правата им ще бъдат предпазени и ще има надеждни механизми те да бъдат осведомени за работата в бранш сигурност и за активността на Европол, съобщи Цвета Караянчева. Тя добави, че това е единствената форма за контрол над действието на организацията от Европейския парламент, взаимно с националните законодателни институции.

Като ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева означи какъв брой значима за демократичните ни общества е контролната активност на всеки един парламент. Тя уточни, че тази съществена функционалност на законодателните институции директно интересува европейските жители – тези, които са ги избрали, и пред които те носят отговорност.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов приветства с добре пристигнали в София над 130 депутати от националните парламенти, които на следващия ден ще вземат участие в съвещанието на Съвместната група за парламентарен надзор на Европол. Той благодари на ръководителя на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес, с който ще съпредседателстват форума, за положените старания през последните месеци в търсене на благоприятни условия за реализиране на политически консенсус по тематиката за разпоредбите за парламентарен надзор и включването на тематиката за Западните Балкани в многогодишната стратегия за Европол 2019 – 2021 година В края на изявлението си Цветан Цветанов прикани парламентаристите да се водят в работата си от консенсуса в името на Европа и превъзмогването на новите провокации пред Съюза.

Председателят на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес благодари на българския парламент за отличната организация на форумите от парламентарното измерение на Българското председателство. Ако на следващия ден реализираме консенсус по разпоредбите за парламентарен надзор на Европол от страна на националните парламенти и Европейския парламент, това ще е исторически стадий от работата на взаимната група и развиването на парламентарния надзор, уточни той. Европол се потвърди като най-успешната европейска организация и огромната заслуга за това е на дългогодишните старания на шефа й Роб Уейнрайт, на неговия екип и работещите в организацията, за което ги поздравяваме, добави още Клод Мораес.

Основната ни задача на следващия ден ще е да приемем положителни правила за парламентарен надзор, с цел да подсигуряваме на европейските жители сполучлива битка с проведената престъпност и всички останали закани, акцентира още Мораес.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев прикани парламентаристите и екипа на Европол да оказват помощ на страните от Западните Балкани и тази задача да бъде заложена в идната многогодишна стратегия на Европол 2019 – 2021 година Тази поддръжка е от решаващо значение за битката на страните в района с проведената престъпност и тероризма, акцентира министър Радев. Той прикани също за поддръжка от страна на Европол за страните, които са външни граници на Европейски Съюз. България се оправя чудесно с защитата на външната граница и това проличава и в оценките на Фронтекс, само че поддръжката от страна на Европол и за България, и за останалите страни, които пазят външните граници на Съюза, е от значимо значение за сполучливото осъществяване на дилемите по защита на външните граници на Европейски Съюз, означи още Валентин Радев.

Гостите на форума бяха поздравени с фолклорни осъществявания на възпитаници от Националното учебно заведение за фолклорни изкуства „ Широка Лъка “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР