Парламентарните партии излъчиха общо 18 кандидати за парламентарната квота на

...
Парламентарните партии излъчиха общо 18 кандидати за парламентарната квота на
Коментари Харесай

Как депутатите мотивират предложенията си за членове на Висшия съдебен съвет

Парламентарните партии излъчиха общо 18 претенденти за парламентарната квота на Висшия правосъден съвет (ВСС). Не стана известно обаче кое е предиздвикало партиите да се спрат навръх тези номинации. Изборът с 2/3 болшинство от депутатите за членове на идващия съвет ще се състои през септември. Поради смисъла на тематиката " Дневник " разгласява материал на Българския институт за правни начинания (БИПИ).

Наскоро цитирахме Теофраст и думите му, че най-голямата загуба, която може да ни застигне, е загубата на време. Е, загубата на претекстове във връзка парламентарни номинации за членове на Висш съдебен съвет, също е загуба.

Дали претекстовете се търкалят по паветата или се радват на панорамна панорама от кубетата на близкия катедрален храм, ние няма по какъв начин да знаем. Симпатичните процедурни правила за изискванията и реда за предложение на претенденти, показване и обществено обявяване на документите, чуване на претендентите и за избор на членове за съдийската и за прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет от Квотата на Народното събрание са някак...


© БИПИ

Лежерно взети поради от българските депутати в едно от най-отговорните им отговорности като такива. Законът за правосъдната власт в член 19, алинея 3 категорично сочи, че предложенията за членове на Висш съдебен съвет, избирани от Народното събрание, се вършат от народните представители по колегии не по-късно от два месеца преди произвеждането на избора пред комисията и

към тях се ползват подробни писмени претекстове за професионалните и нравствените качества на претендентите,

в това число и изразени мнения от професионални, университетски и други организации. Мотивите са одухотворяващ процедурата детайл. Те следва да застъпват ясни причини за какво, а̀джеба, се издига този претендент - тоест какъв брой е конкурентен на фона на останалите. При висока демократична просвета претекстовете не се възприемат като условност – те осветляват отговорността и уважението от страна на номиниращия към номинирания.

Както нееднократно сме отбелязвали към претендентите е значимо да има не политически консенсус (или най-малко не нахално явен), а обективност и избор, учреден на техните качества. Толкова е просто и отново не се получава.

В инфографиката ще видите къс преглед на претекстовете на представителите на разнообразни парламентарни групи. Всички 18 претенденти са номинирани с общо 1564 думи. С най-вече – 395 (само изложение на качествата) е препоръчана Ангелинка Николовова от ВОЛЯ, което е със 100 думи повече от речта на Ема Стоун в тазгодишната нощ на премиите Оскар.

Мотивите на депутатите от Движение за права и свободи да вземем за пример, издигнали арбитър Стефан Гроздев и следовател Пламена Апостолова, са съвсем идентични. На едно място при него даже е непокътнат женският жанр: Господин Гроздев е надградила висшето си юридическо обучение с магистърска степен по компетентност " Право " с спомагателни квалификации и специализации в региона на интернационалното право.

При номинираните от Обединените патриоти Йордан Стоев и Боян Новански обособени претекстове липсват. В самото предложение има къс еднакъв пролог, който и в двата документа приключва по този начин: Има потенциала и е квалифициран да предложи решения, свързани с проблемите на правосъдната власт. Уважаван е поради професионалното равнище на работата си, само че и с добре аргументираната си позиция по професионални въпроси и проблеми на правосъдната власт.
Част от претекстовете, с които е препоръчана от ГЕРБ прокурор Калина Чапкънова-Кючукова съмнително припомнят, pardonnes-nous, преписани са от мнението на административния началник в атестационния формуляр, настоящ към 07.05.2014 година В този случай следим най-малко някакво изпитание и досетливост. Отбелязваме, че Българска социалистическа партия са се постарали да разпишат в детайли своите претекстове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР