Парламентарната здравна комисия подкрепи предсрочното отстраняване на управителя на Националната

...
Парламентарната здравна комисия подкрепи предсрочното отстраняване на управителя на Националната
Коментари Харесай

Здравната комисия подкрепи предсрочното прекратяване мандата на проф. Камен Плочев

Парламентарната здравна комисия поддържа предварителното премахване на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев . 11 от членовете на комисията гласоподаваха „ За “, а 7 бяха „ Против “, съобщи организация " Фокус ".
Комисията по опазване на здравето заседава изключително през днешния ден с една единствена точка, която беше за разискване на постъпило в Комисията писмо на 12 юни 2018 година от ръководителя на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса в осъществяване на решение на Надзорния съвет на НЗОК от 8 юни 2018 година
По закон предварително преустановяване на мандата на шефа на НЗОК става с решение на Народното събрание като един от текстовете, с цел да стане това, е и справедлива неспособност да извършва отговорностите си като шеф за период, по-дълъг от три месеца.
Припомняме, че в края на май Камен Плочев изиска да се отдръпна от поста си, като се базира на член в Закона за здравето, съгласно който в случай че три месеца не може да извършва отговорностите си заради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. Миналата седмица Надзорният съвет на Касата реши да изпрати писмото на Плочев до Народното събрание и да остави на народните представители да решат дали той да бъде освободен.
Народните представители избраха проф. доктор Камен Плочев за шеф на НЗОК през юли 2017 година 205 депутати гласоподаваха „ за “, а 1 се въздържа. Проф. Плочев беше единственият претендент за поста. Кандидатурата му беше препоръчана от ПГ на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “. Изборът му се случи откакто през юни 2017 година предходният шеф на НЗОК доктор Глинка Комитов подава в деловодството на Народното събрание оставката си, без да уточни претекстовете си. През февруари 2018 година проф. Камен Плочев съобщи, че му е била отправена опасност да подаде оставка. „ Кой ми е сложил опасността и кой му е споделил да ми я каже, позволете ми да го спестя “, разяснява тогава проф. Плочев. Малко по-късно той излезе в болничен.
Проф. Плочев има 38 години професионален опит в системата на опазването на здравето, част от които в областта на ръководството. Той е приключил висшето си обучение в Медицинска академия - София. Има присъдена научна степен " Доктор на науките " по научна компетентност " Инфекциозни заболявания " от ВМА, а през 2012 година му е присъдена академична служба " Професор ". Има следдипломна подготовка по " Здравен мениджмънт ". Владее британски и съветски език.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР