Парламентарната правна комисия одобри правилата, по които ще бъдат избрани

...
Парламентарната правна комисия одобри правилата, по които ще бъдат избрани
Коментари Харесай

Одобриха правилата за избор на нов състав на ЦИК в правна комисия

Парламентарната правна комисия утвърди разпоредбите, по които ще бъдат определени новите членове на Централната изборна комисия (ЦИК).

Това стана в отсъствието на депутатите от Българска социалистическа партия.

Очаква се избора на нова ЦИК да стане малко преди 21 март , когато изтича мандатът на актуалната комисия.

Според измененията оферти за членове на ЦИК могат да се вършат от неправителствени организации, посредством народни представители, както и парламентарни групи. Предложения за членове на ЦИК ще могат да вършат и партиите и обединенията, които имат определени евродепутати, само че на парламентарни избори не са минали границата от 4% и не са показани в Народното събрание.

След номинациите претендентите ще бъдат изслушвани в комисията по правни въпроси в намерено съвещание, предавано в действително време. Заседанията ще се предават директно на интернет страницата на законодателния орган.
 Нинова изчаква часове, с цел да види тъкмо какви каши забъркват от ГЕРБ
Нинова изчаква часове, с цел да види тъкмо какви каши забъркват от ГЕРБ

Етикетът на всичко това е насмешка с правото и с парламентаризма

По другата значима тематика - измененията в Изборния кодекс - присъстващите депутати в правна комисия взеха решение да отсрочат разискването на импортираните от ГЕРБ промени, които връщат остарелия модел на преференциално гласоподаване , тоест без прагове, каквото беше признатото предложение на Движение за права и свободи преди по-малко от седмица.

Вместо разискването на препоръчаните промени, ръководителят на комисията Данаил Кирилов изясни, че разискването се отдръпва, с цел да се изчака институционално мнението на президентската администрация.

Паралелно с провеждането на съвещанието на правната комисия се организира и брифинг на Българска социалистическа партия, на който социалистите не трансформираха позицията си за изтеглянето на националните си представители макар отстъплението на водача на ГЕРБ Бойко Борисов по измененията в Изборния кодекс.

Червените ще се върнат в Народното събрание тогава, когато се изпълнят всичките им условия, а точно - промяна на състава на ЦИК, връщане на преференциите и нов спор за машинното гласоподаване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР