Парламентарната Комисия по правни въпроси започва да обсъжда проекта за

...
Парламентарната Комисия по правни въпроси започва да обсъжда проекта за
Коментари Харесай

Николай Николов: КПКОНПИ не може да израсне до нивото на втора прокуратура

Парламентарната Комисия по правни въпроси стартира да разисква плана за нов Антикорупционен закон, импортиран от Политическа партия.

За да стане добър закон, би трябвало да има разбор на съществуваща обстановка , ефикасни механизми, които да се проиграят авансово и ефикасни механизми за право на отбрана , акцентира в изявление за БНР Николай Николов, член нa Koмиcиятa зa определяне на имущество добито от незаконна активност в интервала 2005-2010 година и и.д. пpeдceдaтeл на Комисията за определяне и попречване на спор на ползи до 2018 година
По думите му " колкото по-наситен е откъм защитни механизми един развой, изключително наказателен , толкоз по-положителен би бил крайният резултат за обществото ".

Относно проверяващите функционалности на чиновници на КПКОНПИ Николов уточни, че това няма да е втора прокуратура, а по-скоро " профилирана полиция ".

Във връзка с опасенията новите структури на КПКОНПИ да работят като бухалка, Николов посочи:

" За да има за недобросъвестни цели потребление на един наказателен държавен механизъм или институция, би трябвало да има най-малко два фактора: или единоначалие в границите на този орган или да става дума за два органа, само че те да имат общ началник. В случая прокуратурата продължава да бъде водещият фактор в битката с корупцията. По никакъв метод КПКОНПИ не може да израсне до равнището на втора прокуратура . "

Според Николов все още имаме " затулен едноличен орган ", тъй като ръководителят на КПКОНПИ предлага другите четирима членове, а планът за нов закон прави основна промяна в тази посока – парламентарните групи ще оферират петимата членове, което отстранява зависимостта от ръководителя.

" Не считам, че би трябвало да има какъвто и да било политически ръб на подобен вид орган. Той би следва да си носи отговорността, имайки още по-сериозни гаранции за самостоятелност от тези, които са планувани сега. "  

" През 2018 година се взе решение пет разнообразни звена , които упражняват пет разнообразни функционалности, да бъдат слети под шапката на един орган – КПКОНПИ. Това не беше положително решение , защото се получи машинален общ брой от разнообразни всъщност държавни функционалности ", напомни Николай Николов.

Разрешението, което се предлага сега, има по-скоро положителна страна – ще се даде опция за специализация на две държавни действия в два разнообразни органа, което ще даде по-добри резултати, счита той.

" Каквито и да било структурни рокади, институционални рокади не вземат решение нито един проблем в страната. И три да са органите, не би било задоволително, в случай че няма задоволително пълномощия, единствено по себе си не би било задоволително. И в случай че няма ефикасни механизми за противопоставяне на корупцията ", разяснява Николов в предаването " Преди всички ".

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР