Парламентарната комисия по правни въпроси разглежда на второ четене промените

...
Парламентарната комисия по правни въпроси разглежда на второ четене промените
Коментари Харесай

Намаляват размера на глобите за нарушаване на извънредните мерки

Парламентарната комисия по правни въпроси преглежда на второ четене измененията в Закона за изключителното състояние. При първото гласоподаване в петък с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Обединени патриоти и "Воля " изключителното състояние бе удължено до 13 май.

Между двете четения на законопроекта всички политически сили в Народното събрание внесоха оферти за промени. Засега се чака да бъде реализиран консенсус за понижаване на санкции за нарушение на изключителните ограничения.

Поправките са импортирани от ГЕРБ и плануват глобите за физическите лица да стартират от 300 лева, минават през 1000 лева за наново нарушаване, а таванът е 2000 лв.. Досега санкцията за физически лица беше 5000 лв. и се отнасяше за неспазване на рестриктивните мерки за посещаване на паркове и за скупчване на хора.

По последни данни на Министерство на вътрешните работи към 4 април са издадени 1119 акта с санкции за 5000 лв.. Тоест санкциите, които полицията е наложила поради разходки в паркове и градини по време на изключителното състояние, надвишават 5.5 млн. лв..

София и Пловдив държат върха по издадени актове за разходки в паркове и градинки по време на изключителното състояние. Най-много се нарушава в централните региони на градовете.

В събота бе обявено, че градската градина пред Народния спектакъл в София е оградена с предпазни ленти за да се ограничи достъпът на хора в нея. Мярката бе взета поради изключителното състояние в страната.

От 21 март на територията на София се вкараха спомагателни ограничавания, които целят да лимитират разпространяването на болестта с ковид. Така бяха прекратени визитите в паркове, градски градини, на детски и спортни площадки
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР