Парламентарната Комисия по енергетика прие на първо четене законопроекта на

...
Парламентарната Комисия по енергетика прие на първо четене законопроекта на
Коментари Харесай

И Комисията по енергетика с "да": Възможност правителството да поеме управлението на рафинерията в Бургас

Парламентарната Комисия по енергетика одобри на първо четене законопроекта на " Демократична България ", който дава опция на държавното управление да поеме оперативното ръководство на рафинерията на " Лукойл " в Бургас при заплаха от енергийна рецесия. От партията обявиха, че не става въпрос за национализация, а за метод да се отбрани националния интерес.

По време на съвещанието на комисията стана ясно, че предходната година предприятието е работило с 50 % съветски петрол и 50 на 100 различен нефт.

Какво предлага " Демократична България " уточни депутатът Ивайло Мирчев: " Да се вкара особеният търговски шеф, който в случаи на корист с монополно състояние, в случаи на глоба на Европейския съюз или на Организация на обединените нации, или опция дружество от сериозната инфраструктура да спре, да може страната да поема оперативния надзор.

А задачата на законопроекта е: " Особеният търговски шеф да може да поема оперативния надзор за най-много една година. Предлага се от икономическия министър, не може да се разпорежда с имущество. Което е допустимо най-меката форма, т.е. тук нашата цел не е да национализираме - никога, съветската рафинерия. А да създадем по този начин, че да не предизвикаме рецесия на пазара на горива в България ".

Предложението бе признато на първо четене от депутатите в Енергийната комисия с 14 гласа " за " и четирима " въздържал се ". Народните представители обаче отхвърлиха други два законодателни акта, свързани с горивата, препоръчани от ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната ".

По време на разискванията стана ясно, че предходната година единствено половината от нефта, от който " Лукойл " е произвеждала горива, е бил съветски. В отговор на въпрос на ръководителя на Енергийната комисия Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ, изпълнителният шеф на Агенция " Митници " Павел Геренски сподели: " Наистина, към днешна дата тази година до края на ноември е 88%, а за предходната - за предходната година е 50% ".

Във връзка с това ръководителят на комисията Делян Добрев разяснява:  " Тоест за цялата 2021 година " Лукойл Нефтохим " е работил с 50% съветски нефт и с 50% различен. Причината да работи 50 на 50 предходната година, а тази съвсем напълно с съветски нефт е, тъй като от началото на войната в Украйна съветският нефт поевтиня с 30-40% спрямо останалия.

Фактът значи, че е допустимо тя да работи и другата година с 50% съветски нефт, който да си остава за вътрешния пазар, тъй като делът на вътрешния пазар е към 50%. От тази позиция аз в действителност не разбирам причините, че ще спре рафинерията, тъй като ще ограничим износа на горива от съветски нефт. Единственото, което ще се получи е, че свръхпечалбите ще бъдат по-малки ", съобщи Добрев. 

По-рано и Икономическата комисия на Народно събрание одобри на първо четене законопроекта за държавен контрол на " Лукойл Нефтохим " . Служебният министър на стопанската система Никола Стоянов също поддържа предлагането. Но остро несъгласие пристигна от Румен Гечев от Българска социалистическа партия, който видя риск за националните ползи.

Законопроектът беше признат от Икономическата комисия с ангажимента за промени в границите на две седмици до второто гласоподаване в комисията.
БНР подкасти: На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР