Парламентарната Комисия по енергетика прие на първо четене правителството да

...
Парламентарната Комисия по енергетика прие на първо четене правителството да
Коментари Харесай

На първо четене: При криза държавата може да поема контрол върху Лукойл

Парламентарната Комисия по енергетика одобри на първо четене държавното управление да може да назначи необикновен шеф в " Лукойл-Нефтохим Бургас " или друго дружество, което е част от сериозната инфраструктура в страната.    Това ще стане в три хипотези: корист с монополно състояние, наказания на Европейски Съюз или Организация на обединените нации, както и при рецесия с горивата в страната, изясни вносителят на законопроекта Ивайло Мирчев от парламентарната група на " Демократична България ", съобщи Българска телеграфна агенция.    Мирчев посочи, че задачата е особеният търговски шеф да може да поема действен надзор за 6+6 месеца – най-много 1 година. Той ще се предлага от министъра на стопанската система, като този шеф няма да има право да се разпорежда с имущество.   Целта не е да се национализира рафинерията в Бургас, а да не се провокира рецесия на пазара на горива в България, посочи Мирчев. Според него по този метод ще се даде инструмент на държавното управление, което, в случай че реши, може да го употребява. Ако държавното управление реши, то няма да поеме действен надзор над рафинерията, добави той.  
Законопроектът планува при рецесия с доставките на горива страната може да поеме действен надзор над рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас ". Предложението обаче е такова, че тези текстове може да се употребяват и тогава, когато става въпрос за всяко друго дружество, което е част от сериозната инфраструктура в страната.
Очакваните резултати са понижаване на цените на горивата в страната при вдишване на действен надзор или единствено след диалози в рафинерията, която ще знае, че българското държавно управление има този инструмент. Мирчев се надява при добра работа на държавното управление заплащането на налозите от страна на " Лукойл-Нефтохим Бургас " да се усъвършенства.   " Не бързаме по никакъв метод да поемаме действен надзор върху рафинерията, единствената неотложност е да предоставим инструмент на държавното управление, което то да употребява вероятно. Но никога не желаеме това да се случва незабавно ", показа концепцията на партията си Ивайло Мирчев.   Бившият министър на енергетиката по времето на държавното управление на Борисов и сегашен народен представител от " ГЕРБ-СДС " изясни, че сходен аналог има и в Закона за енергетиката. В него е записано, че когато става дума за обекти от енергийната инфраструктура, които са част от стратегическата и сериозна инфраструктура на страната тогава, когато са налице избрани хипотези, свързани с националната сигурност или редовно нарушение на закона, то тогава страната има право да вкара фигурата на особения шеф.   Мирчев отговори, че законопроектът може да се уточни сред първо и второ четене. Особеният търговски шеф ще би трябвало да има юридическо или икономическо висше обучение, както и има опит на управителна служба.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР