Парламентарната група на ГЕРБ изпратиха ясна позиция и мнение относно

...
Парламентарната група на ГЕРБ изпратиха ясна позиция и мнение относно
Коментари Харесай

ГЕРБ за 45-то Народно събрание: Всичко се оказа мътна вода

 Парламентарната група на ГЕРБ изпратиха ясна позиция и мнение по отношение на края на мандата на 45-ото Народно заседание. В деклавацията си, която написаха те насочат и финален зов към българските жители:

" Уважаеми госпожи и господа народни представители,

В края на мандата на 45-ото Народно заседание е редно да се направи доклад какво то свърши и с какво оказа помощ на българския народ. Единственото, което това отиващо си Народно заседание даде на хората, са едни промени в Изборния кодекс. Нищо друго.

Всички останали помпозно оповестени начинания за въвеждане на мажоритарна изборна система, за понижаване на дотациите на партиите, за закриване на профилираните съд и прокуратура, за индексиране на пенсиите, за поддръжка на майките на деца с увреждания и така нататък, се оказаха пушилка.

Скандалите са пушилка. Мътна вода, с цел да се прокарат единствено и само промените в Изборния кодекс. Главното изменение, най-важното изменение на Изборния кодекс, осъществено от болшинството в Народното събрание, е едно – въвеждането на 100%  машинно гласоподаване. И забележете – без обществото да има право да ревизира резултата от машинния избор!

От началото на демократичния преход изборите се реализират от народа. В изборния ден народът персонално реализира най-свещеното си право – да избира своите представители в Народното събрание.

В 12 000 секционни изборни комисии участват техните членове, покровители и наблюдаващи от всички партии, от неправителствени организации, а от време на време и от чужбина. Това прави най-малко 100 000 български дами и мъже, които провеждат, управляват и реализират изборния развой. Не ЦИК, а българският народ прави изборите. В това се показва националният суверенитет.

С промените суверенитетът върху изборния развой беше лишен от българите и беше делегиран на машини. Машините, които трябваше да бъдат опция, внезапно станаха безалтернативни. Да, партия ГЕРБ е подкрепяла и е въвела различното машинно гласоподаване, само че не сме и предполагали, че други политически сили ще злоупотребят с положителните планове по подобен метод, че да ги трансфорат в социална опасност.

Бързината и радикалността, с която промените на Изборния кодекс бяха признати силово, без диспути и публични разисквания, гласувани против Разпети петък и оповестени в ексклузивен брой на Държавен вестник, невиждано публикуван на Велика събота - няма по какъв начин да не ни създадат подозрителни.

Според тези промени българският народ е задължен да гласоподава единствено и само с машини и има право да получи един разпечатан от машината протокол, без да може да управлява по какъв начин той е формиран и без да може да ревизира числата в него. Колко би трябвало да нямаш доверие на народа си, с цел да му кажеш, че една машина е по-стойностна от него?

Как можеш да твърдиш, че изборите, провеждани по обичайния метод, не са транспарантни и да повериш целия развой на един програмен продукт, запечатан в кутия, чиито логаритми са неразбираеми най-малко за 73% от популацията на страната? Как можеш да твърдиш, че цели секционни комисии могат да сгрешат, а една машина – не, в случай, че в самия Изборен кодекс е записано какво става, в случай че машината се повреди. А, в случай че инцидентно логаритмите на машината стартират да дават неверни резултати?

Може ли демокрацията в България да бъде сложена според от един компютърен логаритъм? Софтуерът ли е по-почтен, той ли е по-надежден, той ли ще се погрижи за нашата независимост по-добре от нас – народа на България? А, в случай че попадне в нечестни ръце? По целия свят има доказателства, че тъкмо този програмен продукт може да бъде повлиян. Ако някой каже, че не разрешава жители да броят вота на жители, то това може да значи единствено и само, че се приготвя открадването на изборите. Друго разумно пояснение няма и не може да има.

В никоя европейска страна машинното гласоподаване не е позволено или непосредствено е неразрешено. И то тъкмо с тези причини: не може да се делегира националния суверенитет на машина и на компютърен логаритъм. Изборите би трябвало да се организират от народа, пред очите на народа и с директното присъединяване на народа. Машината може да оказва помощ, само че не може сама да дефинира изборния резултат. В България сега машината стана единственият фактор, който ще дефинира резултатите от изборите.

Изборният кодекс, признат от болшинството, задължава народа да има вяра на машината, а не на себе си. В презрението си към народа създателите на този Изборен кодекс му лишиха правата и му сложиха машини, които да го управляват! Това отношение към българския народ не може да бъде търпяно! При 100% машинно гласоподаване би трябвало да има правила за това по какъв начин ще се управляват машините. Мнозинството не одобри такива правила. То отвори кутията на Пандора. Трябва да я затворим преди да е станало прекомерно късно.

Уважаеми госпожи и господа народни представители, длъжни сме да създадем едно последно изпитание, с цел да спасим доверието в изборния развой, да подсигуряваме, че идващите избори ще са транспарантни и почтени и да покажем, че почитаме народа си.

Молим всички систематични партии да поканят своите представители в ЦИК да одобряват решение, с което секционните изборни комисии да бъдат задължени да броят контролните разписки и да сверяват получените резултати с резултата, показан на машинния протокол.

По този метод ще имаме двойна гаранция, че изборите са били почтени – данните от машината и данните от националното броене. Ако данните съвпаднат на всички места – толкоз по-добре. Но, в случай че някой ни каже, че няма потребност това да се прави – очевидно той знае кой се е приготвил да открадне изборите и да подмени волята на народа. Вярваме, че и президентът на Републиката би подкрепил едно такова искане.

Ако това наше предложение бъде отхвърлено от болшинството в ЦИК ще настояваме нашите представители във всички секционни изборни комисии да не напущат пространствата, до момента в който контролните разписки не бъдат преброени и сверени с резултата в машинния протокол. Ако в закона няма гаранции, че изборите ще са почтени, народът има право да го допише. Фактически.

Нашата единствена задача оттук-нататък е да подсигуряваме транспарантни и почтени избори. Наречете ни старомодни, наречете ни аналогови, наречете ни както желаете, само че ние няма да позволим да бъдат създавани предпоставки за манипулиране на вота на българските гласоподаватели.

През миналите 12 години ГЕРБ преведе страната сполучливо през доста тествания. Длъжни сме да преодолеем и това тестване. За да можем след изборите още веднъж да се гледаме в очите и да стартираме да възвръщаме това доверие посред ни. Апелираме всички български жители: Не делегирайте правото си да избирате никому. Никому и за нищо на света! Нека дружно подсигуряваме, че изборите ще са почтени! В името на България! ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР