Парламентарната група на БСП за България“ внесе този закон и

...
Парламентарната група на БСП за България“ внесе този закон и
Коментари Харесай

Свиленски: Преди изборите всички подкрепихте увеличение на минималната заплата, за да излъжете избирателите си. Минаха изборите и свалихте маските

„ Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ внесе този закон и настоявахме над 42 пъти да бъде гледан в зала. Интересно е, че той беше признат от всички преди изборите. Тогава нашето предложение беше повишението на минималната работна заплата да бъде от 1 юли 2023 година Само че на второ гласоподаване в зала 1 юли 2023 година стана 1 януари 2024 година Правилното беше от 1 юли 2023 година и подобен закон сме внесли. И това гласувахме на първо гласоподаване в зала и това го гласувахте всички, единствено че го направихте преди изборите, с цел да излъжете гласоподавателите си, че сте за минимална заплата. Минаха изборите и свалихте маските. Стана държавното управление и в този момент чакам даже да го предложите от 2025 година “ Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски по време на разискването на първо четене на промени в Кодекса на труда, импортирани от Българска социалистическа партия.  
Социалистът изясни, че заинтригувани от тези промени са българските жители: „ Този спор можеше да го водим, в случай че ставаше въпрос за 2000 или 3000 лева – дали да е 2000 или 3000 лева и от кой момент. Тук приказваме за сред 700 и 800 лева Говорим за 500 хиляди български жители “, сподели Свиленски. 
Той даде образци в бранш „ Транспорт “, където на минимална работна заплата работят, или от такава зависят, 12 хиляди души в „ Български пощи “ и над 10 хиляди в БДЖ.: „ И вие казвате на всички тези хора в този момент: „ Чакайте януари месец, тъй като тогава ще се случи нещо “. Абе, хора, вие разбирате ли какво са 700 лева? Срамувам се от тази естрада да върша съпоставения със заплатите. Тук приказваме за жизненонеобходими средства, не за някакви екстри, не за някакви екскурзии – приказваме, че тези хора не могат да живеят, изнемогват.  И вие стоите и спорите дали да е 750 лева минималната работна заплата или 850 лева, колкото предлагаме “, изрази отвращение социалистът. 
От парламентарната естрада той съобщи:  „ Тук има доста хора, които са загрижени за капитала. Само че капиталът на БДЖ,  бордът на сдружението вземат 14 000 лева заплата, а този, който кара влака - 700 лева Може ли съгласно вас капиталът да заплаща? Според мен може. В “Български пощи ”: капиталът - 10 000 лева, а тези, които работят на гишетата - 710 лева Според вас не може ли да заплаща капиталът? Тук изобщо не приказваме за няколко хиляди лв., а за 700-800 лева – за 100 лева разлика. До тези 100 лева разлика ли опря българският капитал, българските производители, българските предприемачи - да не могат да си платят на хората, които работят? Няма да има кой да работи в българските предприятия. С това, което вършиме, капиталът ще си остане с капиталите, само че няма да има кой да му прави работа “, безапелационен бе Георги Свиленски. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР