Паркът Гези в Истанбул от общинска собственост стана притежание на

...
Паркът Гези в Истанбул от общинска собственост стана притежание на
Коментари Харесай

Спорна фондация отне от общината парка Гези в Истанбул

Паркът Гези в Истанбул от общинска благосъстоятелност стана владеене на противоречива фондация. Това провокира остри рецензии от локалните управляващи, които обявиха, че ще оспорят решението в съда.



Паркът Гези до площад Таксим стана прочут с огромните антиправителствени митинги през 2013 година, при които починаха 11 души и хиляди бяха ранени при последвалите конфликти със силите на реда.

Решението за прекачване на собствеността на парка от община Истанбул на „ Фондация „ Султан Беязит Хани Вели Хазретлери “ е взето от Главна дирекция на фондациите, настояща под юрисдикцията на Министерството на културата и туризма.


Прехвърлянето се основава на член 30 от Закона за фондациите от 2008 година, който споделя, че активите на фондациите, които са станали благосъстоятелност на Министерството на финансите, общините, специфичните администрации или селски юридически лица, ще бъдат предадени на регистрирани фондации.

Община Истанбул разкритикува остро решението на държавното управление да отнеме от него станалия алегоричен парк Гези в декларация, оповестена в Туитър.

Общината означи, че този акт се случва тъкмо преди започването на новия инфраструктурен план на площад „ Таксим “, с цел да направи площада още веднъж зелена повърхност, а последното решение е спънка за плана и безусловно го унищожава.

Новият дизайн на площад Таксим и парка Гези бе определен с гласовете на жителите на Истанбул през ноември 2020 година, след огромен онлайн конкурс.

Община Истанбул, чийто кмет е определен от главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП) възнамерява да стартира правосъден развой против решението, се прибавя в изказването.

Опозиционните среди в Турция остро разкритикуваха това " непозволено " деяние на ръководещите и поддържаха " напъните за правдивост " на Истанбулската община.

Протестите през 2013 година започнаха като дребен протестен палатков лагер в парка Гези на площад Таксим против препоръчаното тогава застрояване на една от дребното останали зелени площи в Истанбул, с цел да се възвърне на мястото от дълго време разрушена военна постройка която да бъде употребена като търговски и бизнес център. Протестите на най-вече младежи се разпространиха в цялата страна, откакто полицията принудително разпръсна протестиращите тогава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР