Парк Борисова градина © Цветелина Белутова Проектът за Подробен устройствен

...
Парк Борисова градина © Цветелина Белутова Проектът за Подробен устройствен
Коментари Харесай

Планът за Борисовата градина събра стотици становища и възражения

Парк Борисова градина

© Цветелина Белутова Проектът за Подробен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина събра стотици възражения, стана ясно след приключване на крайния период за внасяне на мнения от жители по документа. Най-много възражения са постъпили в Район " Средец " - над 200. Това оповестиха от районното кметство в сряда вечерта, когато изтече срокът. От там разясниха, че огромният размер основава компликации при обработката, само че все пак всеки жител ще получи входящ номер и мнението му ще бъде отразено.

Заключителната полемика по проекта на Борисова ще се организира на 26 юни.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Подробен устройствен план на Борисова е дело на " Ковачеви архитекти ", определени след конкурс - един от последните проведени и извършени при някогашния основен проектант Петър Диков. Идеята на арх. Атанас Ковачев завоюва първо място с аргумента, че е " консервативна " и планува образът на парка да се върне към един по-автентичен тип от предишното.

Въпреки това обаче планът провокира съществено неодобрение от съвсем всички заинтригувани страни: от жители поради плануваното тук-там строителство, от спортни сдружения, които пък са недоволни, че няма да имат право на ново строителство, а единствено на " реорганизация ", от природозащитници поради неприятно плануваната инвентаризация на заболели и остарели дървета, която може да докара до голословна сеч и други

Част от възраженията по проекта са свързани със самата процедура по желание на плана на арх. Ковачев и доста жители упорстват състезанието да се организира отначало.

Възраженията на кметовете

Кметовете на региони " Средец " (Мария Ачкова) и " Лозенец " (Любомир Дреков) също са внесли рецензии по документа. Мария Ачкова показва, че има разминавания в данните за собствеността в Борисовата градина, което е съображение за обжалване и анулация на Подробния организационен проект. В мнението й написа още, че проектът не показва по какъв начин ще се съвместяват функционалностите на два огромни стадиона - Националния " Васил Левски " и " Българска войска ", с резерват (в парка има два резервата: " Борисова градина " и " Дендрариума " ). Тя е срещу плануваните нови здания: Климатично учебно заведение, музей " Зелената памет на София " и експозиционен павилион ", срещу построяването на под земята паркинг под " Капитолия " и местенето на игрищата на " Спортна София " и на конната база на гара " Пионер ".

Зам-кметът на регион " Лозенец " Цветелина Данаилова разяснява пред " Капитал ", че тяхната администрация също ще внесе мнение, което ще бъде оповестено на страницата на " Направление Архитектура и Градоустройство " (НАГ). Цветомир Жеков, кмет на регион " Изгрев ", уточни от своя страна, че няма възражения по проекта на арх. Ковачев. " Ние отговаряме за лесопарковата част на Борисовата градина, която няма статут на застрояване, не се планува такова. Искахме тъкмо това. Вижданията на общината са задоволени, проектът е много закостенял и по този начин или другояче не се планува нищо равнище на наша територия ", сподели той.

Сблъсък на отзиви

Кметовете обясниха, че постъпилите възражения, въпреки и стотици на брой, на процедура са повтарящи се, само че с друга устременост. Едното копирано от стотици жители мнение е обвързвано със стадион " Българска войска ". Планът планува реорганизация и рационализация при опазване на сегашните граници на оборудването. Привърженици на футболния клуб ЦСКА обаче упорстват да им се разреши строителство на напълно нов стадион. Собственикът на клуба Гриша Ганчев разгласи тази седмица, че към този момент има обезпечено финансиране за задачата от 30 млн. евро (повече по тематиката четете в новия брой на седмичния " Капитал " ).

Другото писмо, копирано буквално от стотици жители, е дело на групата " Да спасим Борисовата градина " - текст с няколко точки, оповестен на страницата на самодейността. В него се упорства за доста съществено преправяне на плана; смяна на плануваните режими, отваряне на достъпа до затворени уреди като Къпалнята " Мария Луиза " и Летния спектакъл, изясняване на собствеността на частни терени, които би трябвало да са обществена благосъстоятелност и други

Огромният размер мнения на жители най-вероятно ще се гледат всъщност след публичното разискване на 26 юни. След това топката ще е в специалистите от НАГ, които могат да изискат от арх. Ковачев да преработи проекта. Нищо чудно тематиката да се отсрочи за след изборите поради капацитетът й да докара до съществени спорове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР