Парите за старини в различните частни универсални пенсионни фондове през

...
Парите за старини в различните частни универсални пенсионни фондове през
Коментари Харесай

Инфлацията изяжда парите за пенсии

Парите за старини в другите частни универсални пенсионни фондове през 2021 година донесоха рентабилност в много необятни граници - от 1,56% до 6,56%, демонстрират калкулации на вестник " Труд " на база данни на Комисията за финансов контрол. Инфлацията обаче е по-висока от тази рентабилност. Годишната инфлация към края на ноември е 7,3%. Към края на декември инфлацията още не е оповестена, само че се чака да е още по-висока. Така действително инфлацията топи спестените пари за пенсия.

В универсалните пенсионни фондове (УПФ) наложително се обезпечават работещите жители, родени след края на 1959 година А разлика сред най-високата и най-ниската реализирана рентабилност от другите фондове е 4 пъти. През предходните години рядко е имало толкоз огромни разлики в постигнатата рентабилност от другите фондове. През предходната година обаче имаше основни придвижвания на цените на акциите на фондовите тържища по света. Затова според от признатата тактика за ръководство на парите за старини на обезпечените фондовете са постигнали друга рентабилност.

Доброволните пенсионни фондове през предходната година са постигнали доста по-висока рентабилност от универсалните, демонстрират данните на КФН. В тях хората се обезпечават по избор, като вноски вършат или самите жители или работодателите им. Реализираната от другите доброволни фондове рентабилност за година е сред 3,42% и 8,73%, демонстрират калкулации на " Труд " на база данни на КФН. Тъй като вноските в тези фондове са доброволни при ръководството на парите фирмите най-често залагат на малко по-рискови вложения, които обаче могат да обезпечат по-висока рентабилност на обезпечените.

Постигнатата рентабилност от частните пенсионни фондове е доста по-висока от лихвите по банковите депозити, които са близки до нулата, а за огромни суми.

Миналата година е била доста по сполучлива за пенсионните фондове по отношение на миналата 2020 година Пред 2020 година осъществената рентабилност от универсалните фондове беше в границите от минус 1,39% до 2,49%. А другите доброволни фондове реализираха рентабилност сред минус 3,42% и 3,38%.
Силна година за фондовите тържища

Причината за относително положителното показване на пенсионните фондове са тържищата по света. Голям дял от средствата във фондовете са вложени в търгувани на тържищата акции, а те доста нарастнаха през предходната година. Основният показател на Българската фондова борса (БФБ) SOFIX завърши 2021 година на второ място по растеж в района на Централна и Източна Европа.

За една година SOFIX реализира растеж от 42,04% до 635,68 пункта към последния работен ден на 2021 година Изпреварва го единствено показателят OMX Tallin в Естония с 48,92% растеж. След българския показател на трето място се подрежда SBITOP в Словения с 41,24% растеж. Следват PX в Чехия с 38,84% растеж, KASE в Казахстан с 36,59%, BET в Румъния с 33,27% и MBI10 в Северна Македония с 30,79%.

Американският показател Dow Jones приключи 2021 година с растеж от 18,7%, а главният показател DAX на фондовата борса във Франкфурт за година набъбна с 15,8%. Съществена роля за тези резултати имаше провежданата политика на централните банки за отпечатване на пари. Пускането на повече пари в обращение докара до растеж на вложенията в акции на фондовите тържища, само че и до повишаване на инфлацията.
Пенсионните фондове ръководят близо 19 милиарда лв.

Частните пенсионни фондове ръководят средства за общо 18,833 милиарда лева, демонстрират последните данни на Комисията за финансов контрол (КФН) към края на септември предходната година. В съпоставяне с края на септември на миналата година чистите активи на пенсионните фондове нарастват с 14,41 на 100.

Общите доходи на пенсионноосигурителните сдружения за деветте месеца на 2021 година възлизат на 248,5 млн. лева, а осъществената облага за този интервал е в размер на 73,7 млн. лева

Общият брой на обезпечените във фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване е 4 827 412 души, като за година нарастват с 0,37 на 100, демонстрират последните данни на КФН.

Средният размер на насъбраните средства на един обезпечен в универсалните пенсионни фондове е 4169 лева Наличната сума по самостоятелната сметка на всеки обезпечен зависи от това какъв брой години е работил и върху какъв приход е обезпечаван. Средната насъбрана сума по самостоятелните партиди на обезпечените в доброволните фондове е 2038 лева А междинният размер на месечните вноски на обезпечените в непринуден фонд е 119 лева, демонстрират последните данни на КФН.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР