Парите по плана за възстановяване, които първоначално бяха одобрени за

...
Парите по плана за възстановяване, които първоначално бяха одобрени за
Коментари Харесай

Заради по-висок растеж парите по плана за възстановяване намаляват с 1.1 млрд. лв.

Парите по проекта за възобновяване, които в началото бяха утвърдени за България – 12.3 милиарда лева (6.3 милиарда евро), ще бъдат понижени с 1.1 милиарда лева (578 млн. евро), призна във вторник Министерството на финансите.

То разгласява изказване във връзка коментара на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че " това държавно управление и служебното държавно управление безусловно провалиха Плана за възобновяване и през вчерашния ден Европейска комисия понижи общата сума на безвъзмездните средства с промяна 578 милиона евра ". " Губят се милиарди от несръчност, от безнаказаност ", сподели Борисов.

МФ обаче отговори, че въпросната " несръчност и безнаказаност " се отнасят за държавното управление на Бойко Борисов, което през февруари 2021 година е подкрепило и е гласувало в Европейски Съюз задължението за понижение на средствата по проекта като част от правната рамка на Механизма за възобновяване и резистентност.

Всъщност, понижението се дължи на разпоредбите, контрактувани при самото основаване на европейския механизъм, който планува, че повече пари ще отидат при страните с релативно по-нисък Брутният вътрешен продукт през 2021 година, т.е. при тези, които са се възстановили от рецесията с Covid-19 по-слабо от останалите.

" В подписаната от държавното управление на господин Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безплатно финансиране да бъде преизчислено въз основата на действително регистрирания стопански напредък през 2021 година Данните за този напредък са финализирани към юни 2022 година, въз основата на което е направено понижението за страната ни, тъй като България има по-добри стопански индикатори от междинните за Европейски Съюз ", показва МФ. През 2021 година България осъществя напредък от 4.2% съгласно предварителните данни на Национален статистически институт.

Промяната в средствата е вследствие на по-добър от упования стопански напредък за 2021 година " Тъй като българската стопанска система надвиши упования към февруари 2021 година напредък, до момента в който други европейски стопански системи се показаха под упованията и въз основата на признатата при започване на 2021 година правна рамка към тях бяха пренасочени средства сред страните членки ", показва още финансовото ведомство.

Оттам прецизират, че преизчислението визира всички страни членки по едно и също време и не се отнася единствено до България. На 22 страни членки грантовото финансиране по механизма е понижено, като на 7 страни е понижено с по-големи суми от българското. С към 2 милиарда евро са понижени парите на Румъния и на Франция. Само 5 страни имат нараствания.

Изпълнението на българския проект за възобновяване е в ход, само че страната към момента не е получила никакви заплащания по него. Намерението на МФ е да прати първото искане за трансфер този месец.

Министерството на финансите категорично акцентира, че на този стадий не се постанова преизчисляване на средствата по другите стратегии и планове в проекта.

" Правителството в последните три месеца слага интензивно на европейско равнище въпроса за компенсиране понижението на грантовите средства и търси благоприятни условия за компенсиране с друго европейско финансиране, в това число по линия на ново финансиране за страните, търпящи енергийни последствия от войната в Украйна ", показват от МФ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР