Парижката Света Богородица е сред най-нашумелите заглавия на мюзикъли по

...
Парижката Света Богородица е сред най-нашумелите заглавия на мюзикъли по
Коментари Харесай

Премиера на мюзикъла Парижката Света Богородица“ на 14 август във Варна

 " Парижката Света Богородица " е измежду най-нашумелите заглавия на мюзикъли по международните подиуми. Към изключителната музика на Рикардо Кочанте, въодушевена от великата едноименна творба на Виктор Юго, се прибавят вълненията на артистичната общественост към пожара в катедралата - знак на Париж и на европейската просвета. А за варненци изключително значение придобива излизането на премиерата на 14 август - в самото навечерие на Деня на Варна – Голяма Богородица, оповестиха от пресцентъра на фестивала " Варненско лято ".  

Всичко това е събрано като подтекстове в режисьорското решение на Петко Бонев и визията на спектакъла със сценограф и костюмограф Ася Стоименова и 3D мапинга от Elektrick.Me, в който величествената катедрала може да се види в ненакърнената си целокупност. Оркестрацията и музикалното управление са работа на Данко Йорданов, а маестро Страцимир Павлов е диригент на този упорит театър. Текстът е на Люк Пламондон, а преводът на Лилия Бонева, хореораф на спектакъла е Станислава Томова.

На 14.08.2020 в Летния спектакъл ще оживее историята на Есмералда, Клод Фроло и Квазимодо, разказана от солистите, хора, балета и оркестъра на Държавна опера – Варна.

В облика на Есмералда ще се превъплъти Лилия Илиева, Клод Фроло ще е Драгомир Шопов, Квазимодо - Гео Чобанов, Феб дьо Шатопер - Александър Баранов, Фльор дьо Лис дьо Гондельор - Мария Павлова, Пиер Гренгоар - Момчил Караиванов, а Клопен Труйфлу - Николай Колев.

Режисьорът Петко Бонев споделя преди премиерата: " Поставяме " Парижката Света Богородица “ като театрализиран концерт с костюми - това е един доста известен в Англия род, само че нов за българската сцена.  В цялата си поредност е показани драматургията, има въздействащи сценография и костюми, хореография. Зрителите в Летния спектакъл ще видят импозантната парижка катедрала без провалите от последния унищожителен пожар, в цялото й великолепие, възкресена със средствата на 3D мапинга. Огромни са провокациите, които слага пред Варненската опера фамозният мюзикъл – и музикални, и драматургични. На кастинга подбрахме артисти и актьори с великолепно лъчение и с безукорен френски език, тъй като песенните номера - песни и ансамбли, измежду които и международни шлагери, ще се извършват на истинския си език. Субтитри на български и британски ще приобщят публиката към всеки подробност от историята, която продължава да вълнува още от времето на Юго. “

Постановката е взаимен план на Театрално-продуцентски център – Варна и ММФ " Варненско лято “.

Началото е в 21:00 в Летния спектакъл.

БИЛЕТИ: 15, 20, 30 и 40 лева

БИЛЕТНИ КАСИ:

ТМПЦ - ВАРНА, пл. " Независимост " 1: понеделник-петък 9:00-13:30 и 14:30-20.00; събота 10:00–13:30 и 14:30-20:00 ч.; неделя 11:00-16:00, тел. 052 665 022; ЗАЯВКИ: тел. 052 665 020

Фестивален и конгресен център: всеки ден от 10 до 21 ч. /почивка 14-14,30ч. и 16,30-17 ч./, тел. 052 685 214.

ОНЛАЙН - EVENTIM: https://www.eventim.bg/bg/ и ФКЦ: https://fccvarna.bg

Повече информация за програмата на " Опера в Летния спектакъл “ открийте в уеб страницата:

www.operavarna.bg и Facebook страницата на Държавна опера – Варна: Държавна опера Варна / State Opera Varna
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР