Париж. Общинарите от малкия френски град Плоермел в Северозападна Франция

...
Париж. Общинарите от малкия френски град Плоермел в Северозападна Франция
Коментари Харесай

AFP: Френски град е съгласен да продаде на католическата църква статуя на Папа Йоан Павел Втори, предизвикала дипломатически скандал с Полша

Париж. Общинарите от дребния френски град Плоермел в Северозападна Франция са решили да продадат на католическата черква в града скулптура на Папа Йоан Павел Втори, провокирала дипломатически скандал с Полша.
Статуята е ситуирана на авто паркинг в града, откакто е подарена на общината от съветски ваятел. Наличието на набожен знак в нея обаче (кръст) е провокирало разногласия по отношение на закона за секуларизма, който строго не разрешава проявлението на религиозни знаци на публични места.
Върховният административен съд във Франция е разпоредил да бъде отстранен кръста от статуята, което е провокирало както бурни разногласия в обществото, по този начин и дипломатически скандал с Полша.
В последна сметка общинските управляващи са разрешили продажбата на статуята, като тя ще бъде ситуирана върху терен, благосъстоятелност на католическата черква, като още веднъж ще бъде забележима за обществеността.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР