Парадоксална картина оформят резултатите от социологическо проучване Медиана, което показва

...
Парадоксална картина оформят резултатите от социологическо проучване Медиана, което показва
Коментари Харесай

Медиана: Мнозинство не иска на власт ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но държи на редовно правителство

Парадоксална картина оформят резултатите от социологическо изследване " Медиана ", което демонстрира настройките 10 дни преди предварителния парламентарен избор.  Данните не дават особени очаквания за бърз излаз от политическата рецесия. Независимо от това коя групировка ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта) те ще би трябвало да решат доста комплицирана гатанка.

Огромната маса гласоподаватели не биха желали нито държавно управление, лидирано от ГЕРБ-СДС, нито от ПП-ДБ, нито съдружно сред евентуално първите две политически сили. Същевременно голямата маса от гласоподавателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа неустойчивост и желаят сформирането на постоянно държавно управление.

 Графика: " Медиана "

 Графика: " Медиана "

Изследването е извършено в интервала 17-22 март с 978 пълнолетни жители посредством директно стандартизирано изявление и е представително. То е проучвателен план на организация " Медиана " и е осъществено със лични средства. Проучването не взима поради гласуването в чужбина, което може да има доста въздействие.

Друга вест от резултатите е предстоящото прескачане на чертата за влизане в Народно събрание от страна на две партии, за които се счита, че са на ръба - " Български напредък " и " Левицата ". На въпроса  " А в случай че през днешния ден, в този момент имаше парламентарни избори, за кого бихте дали своят вот? " 4.5% от решилите да вземат участие вота са подготвени да дадат глас за партията на Стефан Янев, а 4.3% - за новото социалистическо формирование.

Има Такъв Народ също резервира шансове с 3.4%.

Данните сочат, че все още ГЕРБ-СДС води пред обединението " Продължаваме Промяната - Демократична България " с към 2%. ПП-ДБ към този момент не съумява да консолидира изцяло някогашните гласоподаватели на двете съществени обединения участващи в нея.

" Възраждане ", все още, е трета политическа мощ, като данните демонстрират повишаване на капацитета им. Движение за права и свободи са четвърти, като тук обичайно въздействие ще окаже гласуването в чужбина. Българска социалистическа партия наподобява, че към този момент е спряла бурния отлив на симпатизанти, само че тук доста се е нараснал размера на колебаещи се гласоподаватели - нещо нехарактерно за тази партия.

 Графика: " Медиана "

Към момента може да се чакат следващите " избори с най-ниска изборна интензивност ". Данните демонстрират, че пред урните могат да се чакат към 2,5 млн. гласоподаватели.

 Графика: " Медиана "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР