Парадът на Победата в Москва този път се оказа по-скромен.

...
Парадът на Победата в Москва този път се оказа по-скромен.
Коментари Харесай

Полско издание: Русия показва нокти, но на кого?

Парадът на Победата в Москва този път се оказа по-скромен. Но в случай че по-рано цялото внимание на обществеността беше приковано към демонстрираната военна техника, в този момент то бе ориентирано към грубите изявления на Путин, написа създателят на публикацията „ ” Адриан Бонк в полското издание Wirtualna Polska. Към кого се обърна съветският президент? Заплаха ли беше или единствено опит да развесели множеството?
В неделя на Червения площад в Москва бе извършен годишен боен церемониал за отбелязване на Деня на успеха. Преди пандемията тя постоянно се превръщаше в мотив за демонстриране на политическата и военна мощност на страната. Този път беше по-скромно, въпреки и не без груби думи от устата на Путин. Към кого те бяха адресирани?
 Путин желае незабавни ремонти в закона за оръжията след стрелбата в Казан Путин желае незабавни ремонти в закона за оръжията след стрелбата в Казан
Руският президент Владимир Путин разпореди преразглеждане на законодателството за надзор на оръжията след смъртоносната пукотевица в учил...
Повече от 12 000 военни и чиновници от сигурността взеха присъединяване в тържествения церемониал тази година. Офицери и редови войници, представляващи всички типове войски на съветските въоръжени сили, минаха през Червения площад. Освен това в събитието участваха 190 единици военна техника. Основната оригиналност беше нова версия на бойната машина Typhoon-Air Defense, предопределена за въздушнодесантните сили и оборудвана с портативни зенитно-ракетни системи. Тя към момента не е влезнала на въоръжение.
Шоуто на силите на Червения площад беше коментирано в Twitter от Анна Мария Дайнър, служителка на Полския институт за интернационалните връзки. „ По принцип не се появи нищо ново. Единственото нещо е, че Т-14 не се е повреди (това може да служи като удостоверение, че към момента може да влезе в експлоатация), а Су-57 е пролетял, макар че към момента не е оборудван с плануваните мотори " – написа тя.
Путин застрашителен ли е или насърчаващ?
Тазгодишният церемониал беше по-скромен от миналогодишния, когато беше маркирана 75-годишнината от края на Втората международна война. През 2020 година, заради пандемията на ковид, тя трябваше да бъде отсрочена за юни. Сега публичното внимание беше привлечено в по-голяма степен не от военната техника, която се появи на Червения площад, а от думите на съветския президент Владимир Путин.
„ Русия ще пази твърдо своите национални ползи и ще подсигурява сигурността на съветския народ. Надеждна гаранция за това са нейните смели въоръжени сили “ - сподели той, откривайки парада. Думите му пристигнаха на фона на по-сурова изразителност в Москва към Запада неотдавна и напрежение на дипломатическия фронт: няколко европейски страни, както и Съединени американски щати, неотдавна изгониха съветски дипломати.
 Русия: Идват сложни времена Русия: Идват сложни времена
Страната на Владимир Путин се построява, като се гледа обратно в предишното, а не се гледа в бъдещето, както беше по време на перестройката,...
Игра, ориентирана към вътрешна публика?
Според Войчех Лучак, издател на списанието Report: Army, Defense Technology and Winged Poland, Денят на успеха е доста значима дата за Русия, която служи като самобитна витрина за своя президент. „ Това е значим, в случай че не и най-важният празник, предопределен да припомня за престижа на страната, както и за нейната мощност, която се ускорява, наред с други неща, посредством проява на мощ “ - твърди той.
Лучак прибавя, че тази проява не е предопределена за интернационалната общественост, а е предопределена на първо място да повлияе на въображението на руснаците. „ Той е ориентиран към вътрешна публика. Ние не разбираме това, само че за един елементарен руснак, както безпаричен, по този начин и богат, последовател на Путин и последовател на Навални, военната мощност е от основно значение. Подобно шоу е доказателство за силата на страната, в този подтекст не е толкоз значимо даже парадът да е бил по-скромен от предходната година “ - изяснява специалистът.
Арктика е значима
Има един район на света, който съставлява необикновен интерес за Русия в този момент и за който Владимир Путин би трябвало да е мислил в подтекста на парада. „ Говорим за Арктика, в този момент тя е изключително значима за Путин. Важна е обаче и за Норвегия, Канада, Дания и Съединени американски щати. През предходните години демонстрацията на арктически елементи имаше значим интернационален отзив. Северният флот, съгласно концепцията на Путин, би трябвало да поеме цялостен надзор над Северния морски път “ - прибавя Лучак.
 Хайко Маас: Европейски Съюз е подготвен за разговор с Русия Хайко Маас: Европейски Съюз е подготвен за разговор с Русия
Европейският съюз е подготвен да продължи политиката си към Русия и в това време е подготвен за разговор. Това съобщи немският външен минист...
През декември 2020 година Путин публично даде на Северния флот статут на боен окръг в състава на въоръжените сили на Руската федерация. През последните години Русия ускори активността си в Арктика и стартира да влага от ден на ден във военни начинания в района, в това число възобновяване на летища и военни бази там.
Вместо Макрон, президентът на Таджикистан
На предходните паради, изключително на юбилейните, участваха доста авторитетни, в това число задгранични политици. На предходния, отдаден на 75-годишнината от края на Втората международна война, да вземем за пример, трябваше да пристигна френският президент Еманюел Макрон . Кремъл не му изпрати предложения тази година. Гост на събитието обаче беше президентът на Таджикистан Емомали Рахмон , който дойде в Русия на посещаване ден по-рано. В последна сметка събитието загуби своят интернационален образ.
По случай Деня на успеха, в сходство с концепцията за своята историческа политика, Русия акцентира ролята на Съюз на съветските социалистически републики за успеха над Третия райх и оправдава придобиването на надзор над Източна Европа на Йосиф Сталин.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР