Пъпките на дърветата в американските градове се разлистват значително по-рано,

...
Пъпките на дърветата в американските градове се разлистват значително по-рано,
Коментари Харесай

Градското осветление кара дърветата да се разлистват по-рано

Пъпките на дърветата в американските градове се разлистват доста по-рано, в сравнение с в провинциалните местности, сочи ново проучване. За това способстват изкуствената светлина от уличните лампи, нощните светлини и колите, които ускоряват резултата на ранното раззеленяване дружно със стоплянето на климата.

Автор на проучването е екологът от китайски генезис Лин Мън от Националната лаборатория „ Лоурънс “ в Бъркли (щата Калифорния), която е получила за него специфичната премия на ScienceSciLifeLab за млади учени. Статията е оповестена в изданието Science.
Сценарият за световна климатична злополука става по-зловещ
Повишението на температурите на водите в Северния ледовит океан е почнало няколко десетилетия по-рано, в сравнение с се смяташе. До този...

„ Ние еколозите към този момент знаем доста за въздействието на стоплянето и повишението на концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата върху растенията, защото това са двата най-важни аспекта в изменението на климата, само че за въздействието на градското осветяване, светлинното замърсяване върху природата, малко на брой са се замисляли – изяснява Мън. – Получените от мен резултати ни припомнят, че изкуствената светлина остава едва изучен фактор във фенологията; нарастването на светлите часове от деня може да докара до такава степен, че в по-топъл климат листата на дърветата ще се разтварят по-рано напролет. “

Използвайки сателитни данни от Националната фенологична мрежа на Съединени американски щати и НАСА, Лин Мън е сравнила пролетните „ дати на раззеленяване “ в градските и провинциалните региони на 85-те най-големи градове в Съединени американски щати сред 2001 и 2014 година Тя е разкрила, че раззеленяването в градовете е настъпвало с към шест дни по-рано, в сравнение с в селските местности. Особено рано – приблизително с девет дни по-рано от нормалното – се разлиствали дърветата, намиращи се на местата с най-интензивно изкуствено осветяване.

 

Още от КЛИМАТ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР