Папка за работата на Ваня Караганева в Държавната консолидационна компания

...
Папка за работата на Ваня Караганева в Държавната консолидационна компания
Коментари Харесай

Папка за работата на Караганева е предадена в ДАНС преди седмици

Папка за работата на Ваня Караганева в Държавната консолидационна компания е предадена на Държавна организация „ Национална сигурност “ още в седмицата след президентските и парламентарните избори. Това разгласи в ефира на bTV Рая Каназирева, другият изпълнителен шеф на ДКК.

„ Това, което е направено, е подкрепено с една директория документи. Тази директория в огромната си част е дадена на ДАНС в седмицата след президентските и парламентарните избори. Тези неща са подети, доста преди някой да пробва да политизира цялото нещо “, сподели тя.

Каназирева е част от Съвета на шефовете дружно с Караганева, Радостин Вазов, Диляна Софиянска и Чавдар Христозов.

Тя разясни, че информацията е предадена на ДАНС, тъй като там има „ отговорници за всяко държавно дружество, а тези държавни предприятия са свързани с националната сигурност “.

„ Аз не съм човек на никой и това очевидно е проблем – че някой не стои зад теб да ти дърпа конците и да ти споделя. Очаквам от страната да има политика за тези предприятия, а не да има подмолни ползи, които се промъкват при всяко разбъркване на пластовете “, сподели Каназирева. Тя отхвърли да е обвързвана с която и да е партия.

По-рано тази седмица министър Везиева изиска оставката на Съвета на шефовете на ДКК. „ За мен е необичайно да се желаят оставки на хора, които изнасят информация за нередности и я поддържат с купища документи, които са входирани по всички способени институции “, разясни Каназирева. Тя се е включила към ДКК през април. Следващия месец Кирил Петков беше длъжностен министър на финансите.

„ Това беше отлична опция да хвърля всички сили за такава бистрота – за уебсайт, за изнасяне на информация, за говорене с публицисти, с осветляване защо съществува тази компания “, сподели Каназирева.

По думите ѝ след назначението на Караганева за изпълнителен шеф е последвало „ поетапно разхлабване на контролните механизми “.

Според нея изказванията на ГЕРБ, свързани с ДКК, в допълнение са политизирали тематиката и са изместили фокуса към „ някакъв конфликт на хора, които си мерят процентите от изборите “.

На въпроса има ли намесени оръжейни ползи за милиони тя изясни, че не схваща от „ ползи във ВПК “. „ Разбирам от корпоративно ръководство, което се състои във финансови доклади, отчетност, правила. Имам опит в банка, в телеком, в търговски сдружения. Какви ползи сме побутнали, без да желаеме, като изнасяме това нещо, нямам концепция, само че несъмнено са много основни “, сподели тя.

В своя позиция ДКК твърди, че Караганева е направила редица незаконни дейности и безотговорни бездействия, които нанасят съществени финансови вреди на ДКК, надлежно на страната и уронват престижа на Министерство на стопанската система. След това служебният министър на стопанската система Даниела Везиева изиска оставката на членовете на Съвета на шефовете.

Тази седмица ДКК разгласи, че ще сезира Европейската прокуратура за решенията, взети еднолично от Караганева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР