Папа Франциск се срещна днес с най-висшия шиитски духовник в

...
Папа Франциск се срещна днес с най-висшия шиитски духовник в
Коментари Харесай

Историческо! Папа Франциск и аятолах Систани разговаряха в Ирак

Папа Франциск се срещна през днешния ден с най-висшия шиитски свещеник в Ирак, великия аятолах Али ас Систани, заяви Ройтерс.

Това е първата среща сред глава на Римокатолическата черква и толкоз почитан представител на шиитския ислям - историческо събитие, тълкувано като апел за спокойно общуване сред хората от разнообразни вероизповедания в страна, разкъсвана от принуждение на верска основа.

Държавната телевизия " Ехбария " излъчи фрагменти на преминаващата през свещения южен град Наджаф автоколона на папата. Конвоят, предвождан от брониран автомобил, спря на тясната улица " Расул ", от двете страни на която има колонади и по която се стига до светилището на имам Али - едно от най-почитаните от шиитите места в света. След това Светият отец извървя пешком няколко метра до скромния дом на Систани, където духовникът живее от десетилетия, съобщи " Асошиейтед прес ".

Група иракчани, облечени в обичайни облекла, посрещнаха папата начело. Когато 84-годишният Франциск прекрачи прага на къщата, няколко бели гълъба бяха пуснати да излетят като знак за мир.

Историческата среща бе подготвяна в продължение на месеци, като всеки подробност бе подробно обсъждан и договарян сред Ватикана и службата на аятолаха. За топящото се християнско малцинство всеки жест на взаимност от страна на Систани може да помогне за възстановяване на ситуацията му в Ирак след години на гонения и за това да спре тормозът, на който християните са подлагани от шиитските милиции.

Систани е една от най-авторитетните фигури на шиитския ислям в света. Той има огромно въздействие върху политиката. Негови фетви доведоха до това иракчаните за пръв път да гласоподават свободно през 2005 година, хиляди мъже да тръгнат на война против групировката " Ислямска страна " през 2014 година и да бъде свалено иракското държавно управление под натиска на уличните митинги през 2019 година

Деветдесетгодишният Систани рядко взе участие в срещи, отказвал е да беседва с сегашни и някогашни министър председатели на Ирак. Според източник от президентството в Багдад той се е съгласил да се беседва с папата, при изискване че на срещата участват никакви иракски публични представители.

Днес е вторият ден от историческата аудиенция в Ирак на папа Франциск. Той е първият глава на Римокатолическата черква, който посещава страната.

При идването си Светият отец съобщи, че се чувствал задължен да посети страната, която страда от войни и терористични набези години наред. Той апела за завършек на насилието и на религиозните спорове. Това е първо задгранично посещаване на Франциск от началото на пандемията.

Заради противоепидемични съображения - събитията с присъединяване на папата са лимитирани за необятната бщественост поради опасения от всеобщо събиране на хора.
Самият Франциск към този момент е имунизиран с 2 дози от препарата на " Пфайзер/Бионтех ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР