Папа Франциск произнесе традиционната си неделна молитва „Царица Небесна“ (Regina

...
Папа Франциск произнесе традиционната си неделна молитва „Царица Небесна“ (Regina
Коментари Харесай

Папа Франциск: Христос живее и те иска жив!

Папа Франциск произнесе обичайна си неделна молитва „ Царица Небесна “ (Regina coeli) на площада пред катедралния храм "Свети Александър Невски ". Всяка неделя тази молитва се наблюдава онлайн от милиони души по целия свят.

"Банкеръ " разгласява цялостния текст на молитвата:

"Скъпи братя и сестри, Христос воскресе! – Воистина воскресе!

С тези думи от антични времена по тези български земи християните – православни и католици – си разменят пожелания в пасхално време. Те показват огромната наслада от успеха на Исус Христос над злото и над гибелта. Те са изказване и удостоверение на сърцето на нашата религия: Христос живее. Той е нашата вяра и най-прекрасната жизнеспособност на този свят. Всичко, което Той допира, става ново, изпълва се с живот. Затова първите думи, които желая да насочва към всеки от вас, са: Той живее и те желае жив! Той е в теб, Той е с теб и не те изоставя в никакъв случай. Колкото и да се отдалечиш, до теб е Възкръсналият, Който те зове и те чака, с цел да започнеш изначало. Когато се чувстваш изнемощял от горест, кавги, страхове, подозрения и провали, Той ще бъде там, с цел да ти даде още веднъж мощ и вяра (срв. Постсинодално апостолическо поощрение Christus vivit, 1-2).

Тази религия във възкръсналия Христос бива известявана от две хиляди години във всяка част на Земята посредством великодушната задача на мнозина вярващи, които са призвани да дадат всичко за известяването на Евангелието, без да задържат нищо за себе си. В историята на Църквата, също тук, в България, е имало пастири, които са се отличили посредством святост на живота. Сред тях би желал да загатна моя предходник, който вие наричате Българския светец – свети Йоан XXIII, свят овчар, чиято памет е изключително жива на тази земя, където той живя от 1925 година до 1934 година Тук той се научи да цени традицията на Източната черква, установявайки връзки на другарство с другите вероизповедания. Неговият дипломатически и овчарски опит в България остави толкоз мощна диря в сърцето му на овчар, че го води до такава степен да насърчи в Църквата вероятността на икуменичния разговор, който получи незабравим подтик във Втория ватикански събор, поискан точно от Папа Ронкали. В прочут смисъл би трябвало да благодарим на тази земя за мъдрата и вдъхновяваща вътрешен глас на Добрия папа.

По следите на този икуменичен път, по-късно ще имам насладата да поздравя представителите на другите вероизповедания в България, която, макар че е православна страна, е кръстопът, на който се срещат и водят разговор разнообразни вероизповедания. Желаното наличие на тази среща на представителите на тези разнообразни общности демонстрира желанието на всички да изминат пътя, с всеки минал ден все по-необходим, „ да възприемат културата на разговора като път, общото съдействие като държание, взаимното познаване като способ и аршин “ (Документ за човешкото приятелство, Абу Даби, 4 февруари 2019 г.).

Намираме се покрай раннохристиянската черква „ Света София “ и до Патриаршеския храм „ Свети Александър Невски “, където преди този момент се молих в загатна на свети свети Кирил и Методий, евангелизатори на славянските нации. В желанието да показвам почитание и любов към тази почитаема Българска православна черква, имах насладата да поздравя и прегърна доскоро моя брат Негово Светейшество Неофит, Патриарх, както и Митрополитите от Светия Синод.

Сега се обръщаме към Блажената Дева Мария, Царица на Небето и Земята, да се застъпва пред възкръсналия Господ, с цел да подари на тази обична земя постоянно нужния подтик да бъде земя на срещи, в която, оттатък културните, религиозни или етнически разлики, да продължите да се признавате и почитате взаимно като деца на еднакъв Баща. Нашият апел се показва с раннохристиянската молитва Царице Небесна. Ще го създадем тук, в София, пред иконата на Богородица от Несебър-Врата небесна, толкоз скъпа на моя предходник свети Йоан XXIII, който почнал да я уважава тук, в България, и я е носил със себе си до гибелта си “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР