Папа Франциск прие оставката на 75-годишния архиепископ на Гданск Славой

...
Папа Франциск прие оставката на 75-годишния архиепископ на Гданск Славой
Коментари Харесай

Папа Франциск прие оставката на скандален полски архиепископ

Папа Франциск одобри оставката на 75-годишния архиепископ на Гданск Славой Лешек Глодж, се споделя в изказване на Светия трон, представено от Франс прес. Папата назначи за краткотраен админ на архиепископията епископа на Елбльонг Яцек Йежерски, съобщи БНР.
Глодж беше прочут с разточителния си метод на живот и любовта си към лукса. Миналата година той беше упрекнат от свещеници от архиепископията му във ежедневен нравствен тормоз. Те свидетелстваха анонимно пред телевизионни камери, а по-късно изпратиха писмо до Ватикана. Архиепископът отхвърли обвиняванията.
Глодж е обвинен и че е премълчал хипотетични действия на редица свещеници, които са упрекнати в педофилия от полската прокуратура.
В началото на март група вярващи от Гданск изпратиха писмо до папа Франциск с искане архиепископът да бъде уволнен, тъй като " е изгубил нужния честен престиж за управление на епархия ".
На доктрина пенсионната възраст за епископите е 75 години, само че тя не е наложителна и папата може да реши да я удължи за един или различен върховен свещеник, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР