Папа Франциск създава 21 нови кардинали, които ще му помогнат да реформира църквата

...
Папа Франциск председателства церемония по създаването на 21 нови кардиналиОт
Коментари Харесай

Папа Франциск председателства церемония по създаването на 21 нови кардинали

От НИКОЛ УИНФИЙЛД Associated Press и ТРИША ТОМАС Associated Press 30 септември 2023 г., 4:15 AMПапа Франциск и да разгледаме предизвикателствата, пред които е изправена църквата в Съединените щати, се надявам да мога да отговоря на тях със здравословен диалог.“

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv">Церемонията се състоя дни преди Франциск да открие голяма среща на епископи и миряни католици за очертаване на бъдещето на църквата, където горещи въпроси като ролите на жените в църквата, LGBTQ+ католици и свещеническото безбрачие подлежат на обсъждане.

Синодът от 4 до 29 октомври е първата от двете сесии – втората е следващата година – това в много отношения може да затвърди наследството на Франциск, тъй като той се стреми да превърне църквата в място, където всички са добре дошли, където пасторите слушат своите паства и ги придружават, вместо да ги съдят.

Няколко от новите кардинали са членове с право на глас в Синода и ясно дадоха да се разбере, че споделят визията на Франциск за църква, която е повече за хората в пейките, отколкото за йерархията, и че е необходима творческа промяна. Сред тях е Фернандес, известен като „теологът на папата“ и може би най-значимото назначаване на Франциск във Ватикана през неговия 10-годишен понтификат. префект на Дикастерията за доктрината на вярата, Франциск ясно даде да се разбере, че иска неговият колега аржентинец да наблюдава радикалното прекъсване на миналото, като каза, че бившата Света служба често прибягва до „неморални методи“, за да наложи волята си.

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv">Вместо да осъжда и съди, Франциск каза, че иска служба за доктрина, която пази вярата и дава надежда на хората. Той също така даде да се разбере, че Фернандес няма да трябва да се занимава със случаи на сексуално насилие, като каза, че дисциплинарният отдел на службата може да се справи с това досие.

Това беше много обсъждано решение Самият Фернандес призна, че е направил грешки при разглеждането на случай, докато е бил епископ в Ла Плата, Аржентина, и че мащабът на проблема в световен мащаб отдавна изисква авторитетно, високопоставено ръководство.

В навечерието на консисторията, за да направи Фернандес кардинал, оцелели от малтретиране на духовници, включително жертва на Ла Плата, се събраха близо до Ватикана, призовавайки Франциск да отмени номинацията.

„Никой епископ, който е прикривал сексуални престъпления с деца и е пренебрегвал и уволнявал жертви на малтретиране на духовенството в неговата епархия, не трябва да ръководи службата, която наблюдава, разследва и преследва сексуални престъпници от духовенство от цял ​​свят, или да бъде направен кардинал“, каза Хулиета Аняско, оцелялата от Ла Плата, според изявление на End Clergy Abuse.

С церемонията в събота Франциск ще посочи 99 от 137-те кардинали, които са под 80 години и по този начин имат право да гласуват в бъдещ конклав за избор на негов приемник. Въпреки че не всички са протежета на 86-годишния управляващ понтифекс, мнозина споделят пасторския акцент на Франциск, за разлика от доктринерски настроените кардинали, често избирани от папите Йоан Павел II и Бенедикт XVI.

Такава огромна част от номинираните от Франциск кардинали почти гарантира, че бъдещият папа ще бъде или един от неговите собствени кардинали, или такъв, който е успял да осигури францискански кардиналски гласове, за да ръководи църквата, след като си отиде , което предполага известна приемственост в приоритетите.

Европа все още има най-много кардинали на възраст с право на глас с 52, следвана от Америка с 39 и Азия с 24.

Церемонията по официалното им инсталиране последва ритуал, в който всеки мъж полага клетва да се подчинява на папата, да остане верен на Христос и да служи на църквата. Франциск им напомни, че носят червено като знак, че трябва да бъдат силни „дори до проливане на кръв“, за да разпространяват вярата.

Един от 21-те нови кардинали не можа да стигне поради лошо здраве: кардинал Луис Паскуал Дри, 96-годишен францисканец от родния на папата Буенос Айрес. Той е един от църковниците на възраст над 80 години, които не могат да гласуват в конклав, но беше издигнат в знак на благодарност за службата си към църквата.

59- годишният архиепископ на Джуба, кардинал Стивън Амею Мартин Мула, е един от по-младите и наскоро беше домакин на Франциск по време на февруарското му посещение в Южен Судан. Той каза, че конфликтът в региона е постоянна грижа за църквата.

„Тази страна е разделена от война и продължаваща война отпреди 50 години“, каза той. „Сега правим всичко възможно да обединим хората.“

___

Associated Press журналистът Паоло Санталучия допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg