Папа Франциск поиска прошка от името на Римокатолическата църква за

...
Папа Франциск поиска прошка от името на Римокатолическата църква за
Коментари Харесай

Папата поиска прошка от името на Рим за разкола в християнството

Папа Франциск изиска амнистия от името на Римокатолическата черква за историческите неточности от нейна страна, които са довели до ерес в християнството, съобщи организация Ройтерс. Главата на Римокатолическата черква е на тридневно посещаване в Атина.
Още по темата
В опит да преодолее разкола през 2001 година Йоан Павел Втори стана първият папа, посетил в миналото Гърция. Неговият апел тогава за амнистия за историческите неточности, осъществени от католици по отношение на православни, оказа помощ за топене на връзките.

Двайсет години по-късно папа Франциск повтори настояването за амнистия.

" Чувствам потребността да желая още веднъж амнистия от Бог и от нашите братя и сестри за грешките, осъществени от доста католици ", сподели Франциск, който се срещна през днешния ден с главата на Гръцката православна черква - архиепископа на Атина и цяла Гърция Йеронимос Втори.

" Ние имаме вяра, че вие имате куража и искреността да проучите неуспехите и пропуските на вашите братя ", сподели Йеронимос Втори на папата. Между тези, които желаят да бъдат наричани християнски братя, най-хубавият език постоянно ще бъде честността, добави той.

 Снимка: БТА

По-рано през днешния ден папа Франциск бе апострофиран през днешния ден от възрастен гръцки духовник, когато дойде за среща с главата на Гръцката православна черква, оповестяват Ройтерс и Асошиейтед прес.

" Папа, ти си разколник " извика възрастният мъж с дълга бяла брада, който носеше расо и калимявка. Свещеникът бе отведен от полицията.

Свидетели споделиха, че той е извикал тези думи на гръцки език задоволително мощно, с цел да ги чуе папата.

АП показва, че този случай е доказателство за продължаващото съмнение сред някои православни и католици.

 Снимка: БТА

Католици и православни вземат участие в разговор, ориентиран към вероятно обединяване, от десетилетия и си сътрудничат в доста обществени начинания, само че двете страни към момента са доста надалеч една от друга от теологична позиция, отбелязва Ройтерс.

Главата на Римокатолическата черква дойде през днешния ден в Гърция на тридневно посещаване. Местната католическа общественост се надява, че визитата ще спомогне за доближаване сред Източната и Западната черква.

Християнството се разделя на католицизъм и православие през 1054 година посредством акт, прочут като Великата схизма, и в продължение на епохи връзките сред Ватикана и православните църкви са сложни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР